Sramotan potez

Međureligijsko vijeće BiH pozvalo na kažnjavanje odgovornih za napad na crkvu

vogsca-vandali-u-crkvi-810×540

MRV smatra da je to još jedan u nizu sramotnih udaraca na jednu od najvećih vrijednosti države, a to su multikulturalnost i multireligioznost

Iz Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini (MRV) navode kako je jučerašnji napad na Crkvu sv. Majke Tereze u Vogošći, koji se desio u vrijeme nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana, ožalostio sve dobronamjerne ljude u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA).

MRV smatra da je to još jedan u nizu sramotnih udaraca na jednu od najvećih vrijednosti države, a to su multikulturalnost i multireligioznost.

”Ove gnusne napade na naše temeljne vrijednosti, ispoljavanje mržnje i divljanje, uvijek ćemo najoštrije osuđivati, a svojim djelovanjem uvijek ćemo pokušati preduprijediti i koliko mi možemo pokušavati sprečavati”, navodi se u saopćenju.

Iz MRV-a BiH pozvali su istražne organe i druge ovlaštene institucije, ali i građane da stanu u zaštitu ljudskih prava i sloboda svih građana, danas Vogošće, ali i svih drugih građana u BiH, kako bi svi zajedno poručili kako bi napadi na kuće molitve jednom zauvijek prestali.

Od nadležnih organa zahtijevaju da se počinioci ovog ”divljačkog akta čim prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne“.