Među 1.000 najboljih univerziteta na svijetu nema nijedan iz BiH

BiH

diplomanti

Rezultati najnovijeg istraživanja o kvaliteti i uslovima obrazovanja na univerzitetima u svijetu pokazali su da je samo nekoliko univerziteta iz zemalja regiona Balkana uspjelo da se svrsta na listu 1.000 najboljih, javlja Anadolu Agency (AA).

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja Centra za rangiranje univerziteta u svijetu (CWUR) za 2015. godinu, najbolji univerzitet je američki Harvard, a slijede Stanford, Massachusetts Institute of Technology, Cambridge, Oxford, Univerzitet Columbia, Univerzitet u Californiji, Univerzitet u Chicagu, Princeton i Univerzitet Cornell.

Na prestižnoj listi najboljih 10 univerziteta u svijetu, osam su američki, dok su preostala dva britanska univerziteta.

Među 1.000 najboljih četiri balkanska univerziteta

Od zemalja regiona Zapadnog Balkana, na listi 1.000 najboljih našli su se univerziteti iz Hrvatske, Srbije i Slovenije, dok iz BiH, Albanije, Makedonije, Kosova i Crne Gore na ovoj listi nema nijednog univerziteta.

Prema istraživanju CWUR-a, Univerzitet u Ljubljani je pozicioniran na 504. mjestu, a još jedan slovenski univerzitet, Univerzitet u Mariboru se nalazi na 820. mjestu liste, Univerzitet u Zagrebu zauzima 551. mjesto i Univerzitet u Beogradu se nalazi na 726. mjestu.

Od ostalih zemalja iz šireg regiona, na listi se nalazi 12 univerziteta iz Austrije, jedan iz Bugarske, sedam iz Grčke, šest mađarskih, dva iz Rumunije, jedan slovački i deset turskih univerziteta. Najbolji među njima su Univerzitet u Beču koji se nalazi na 223. mjestu liste, Medicinski univerzitet u Beču na 265. i Nacionalni univerzitet u Atini koji se nalazi na 301. mjestu.

Na listi čak 229 američkih univerziteta

Na osnovu liste CWUR-a da se zaključiti da su Sjedinjene Američke Države (SAD) lider u oblasti visokoškolskog obrazovanja, odnosno daleko ispred Kine, Njemačke, Indije i Rusije po broju najboljih univerziteta u svijetu.

Naime, na ovoj prestižnoj listi se nalazi 229 američkih univerziteta, a slijedi Kina sa 83, Japan 74, Velika Britanija 65, Njemačka 55, Francuska 49, Italija 47, Španija 40, Južna Koreja 36, Kanada 33, Australija 27, Tajvan 21, Brazil 18, Indija 16, a zanimljivo je da se na listi najboljih nalazi samo pet ruskih univerziteta.

Od evropskih zemalja, na listi se još nalaze i univerziteti iz Belgije, Kipra, Češke, Danske, Estonije, Finske, Islanda, Irske, Litvanije, Holandije, Norveške, Poljske, Portugala, Švedske i Švicarske.

Centar za rangiranje univerziteta u svijetu (CWUR) listu najboljih univerziteta u svijetu je sastavio na osnovu kriterija kao što su kvalitet obrazovanja i obuke studenata, prestiž i ugled osoblja i kvalitet naučnih istraživanja.

CWUR koristi osam objektivnih indikatora prilikom ocjenjivanja kvaliteta visokoškolskih ustanova u svijetu, a to su kvalitet obrazovanja, nivo zaposlenosti diplomanata, kvalitet nastavnog osoblja, objavljeni naučni radovi, utjecaj, citati, ugled u svijetu i broj patenata.