BiH

Među stradalima u Mekki nije bilo hadžija iz BiH

24/09/2015

U razgovoru sa zvaničnicima islamskih zajednica zemalja u regiji, Anadolu Agency (AA) saznaje da među 717 poginulih i 863 povrijeđena hodočasnika hadža u stampedu na Mini kod Mekke nije bilo hadžija iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Srbije i Albanije.

Do tragične nesreće hodočasnika hadža na Mini kod Mekke, jednom od najvećih svetišta muslimana, u Saudijskoj Arabiji, došlo je jutros u 9 sati po lokalnom vremenu na pokretnim stepenicama kojima se hodočasnici kreću nakon simboličnog bacanja kamenčića na šejtana, što je dio vjerskog obreda na ovom mjestu.

Stampedo se desio na pokretnim stepenicama kojima su se hodočasnici spuštali ka izlazu, koji vodi ka Mekki.

Na mjestu nesreće angažirane su brojne ljekarske i druge ekipe koje pomažu stradalim hodočasnicima. Angažirano je više od 4.000 medicinskog i osoblja za spašavanje i 200 vozila hitne medicinske pomoći, koja prevoze unesrećene do bolnice.

Brdo Mina se nalazi u blizini Mekke i na njemu hodočasnici hadža obavljaju obred simboličnog bacanja kamenčića na šejtana.

Podsjetimo da je 11. septembra ove godine u blizini Kabe u Mekki zbog olujnog nevremena pao građevinski kran, usmrtivši pri tome 107 osoba. Povrijeđeno je 238 hodočasnika.

Tokom obreda hadža 2006. godine desio se sličan stampedo na Mini, kada su život izgubile 362 osobe.

Komentari

1 Comment

  1. ferid mehinagic

    24/09/2015 at 19:07

    metez,pometnja,panika,guzva sve su to ljepse rijeci i izrazi koji se mogu upotrijebiti umjesto te koju ste naveli jer koliko sam ja upucen za rijec stampedo vezemo trcanje bikova ako se ne varam sram vas bilo

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.