Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Međunarodna agencija: SDP prvi put nakon šest godina popularniji od SDA

sdp-niksic2

U proteklom periodu, tačnije od sredine januara jedna međunarodna organizacija uradila je istraživanje u vezi s popularnošću političkih stranaka, a po prvi put nakon šest godina Socijaldemokratska partija je ispred Stranke demokratske akcije, piše Patria.

Istraživanje je rađeno u Federaciji i Brčko Distriktu, a na pitanje „za koga biste glasali da su sutra Opći izbori“ 15,9 posto ispitanih kazalao je za SDP, a 13,4 ispitanika za SDA.

Treće mjesto po popularnosti izborila je Demokratska fronta sa 9,4 posto, a slijedi ih HDZ BiH sa 6,6 posto i SBB sa 4,1 posto. Interesantan je podatak da je čak 3,9 posto ispitanika kazalo da bi to bila neka druga politička opcija koja uopće nije ponuđena.

Za neku novu političku stranku glasalo bi 3,6 posto ispitanih.

Evidentno je da popularnost vladajuće SDA pada, kao i drugih stranaka koje čine vlast jer na pitanje koliko ste zadovoljni radom aktuelne vlasti čak 63,4 posto ispitanih je kazalo da je u potpunosti nezadovoljna. Djelimično nezadovoljno je 14,1 posto, a u potpunosti je zadovoljno samo 2,9 posto ispitanih.

No, i dalje je poražavujaća statistika kada je riječ o izlaznosti na izbore, jer čak 36,4 ispitanih je reklo ne bi sigurno izašlo na izbore. 37,8 posto ispitanih građana izašlo bi i glasalo na izborima.