Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Medvjedi plivajući preko Une bježe iz Hrvatske u BiH

22/09/2015

Stanovnici rubnih sela u Potkozarju strahuju od mečke i dva mala medvjeda koji u potrazi za hranom dolaze do njihovih imanja, a ponegdje su prišli na samo stotinjak metara od kuća

Medvjedi, za koje se pretpostavlja da su došli iz Hrvatske i to tako što su preplivali rijeku Unu, do sada nisu pričinjavali veću materijalnu štetu.

Sekretar Lovačkog udruženja “Srndać” Miroslav Žujić iz sela Svodna kod Novog Grada kaže da je “nove stanovnike” na tromeđi Bosanski Novi – Kostajnica – Bosanska Dubica prvo primijetio jedan lugar, a zatim su njihovu pojavu prijavile i drvosječe, piše Glas Srpske.

“Na tom terenu smo pronašli tragove u blatu, a oni se kreću u krugu od oko pet kilometara. Mještani su uplašeni i boje se izlaziti iz kuća”, navodi Žujić.

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put nakon 50 godina da su na teritoriji Bosanskog Novog uočeni medvjedi, a prostor po kojem se sada kreću nije gusto naseljen.

“Tu se nalazi mnogo napuštenih kuća i voćnjaka, a iako su biljojedi, kada nestane voća ove vrste kreću na stoku”, upozorava Žujić.

Objašnjava da su medvjedi trajno zaštićena divljač, zbog čega ih lovci mogu jedino pokušati protjerati uz pomoć pasa.

“Uprkos tome što su ogromni, plašljivi su i psi ih tjeraju kao zečeve. Iako incidenata nije bilo, zajedno sa lovačkim udruženjima iz Kostajnice i Dubice moraćemo nešto preduzeti da ih vratimo na staništa sa kojih su došli”, rekao je Žujić.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.