Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medvjedica uništila pčelinjak par stotina metara od centra Bugojna

Medvjedica uništila pčelinjak par stotina metara od centra Bugojna

medvjedica kosnice

Dodaje da je pričinjena velika šteta, budući da je cijena jedne košnice oko 250 KM, te je slučaj prijavio nadležnim organima, s ciljem da upozori i druge pčelare na prisustvo medvjeda na tom području

Dugogodišnji pčelar Stipo Lučić ostao je zapanjen prizorom koji je zatekao u svom pčelinjaku u kojem je, na osnovu pronađenih tragova, veliku štetu na određenom broju košnica pričinila medvjedica i njena dva potomka.

-Uništeno je deset košnica. Međutim, stvar je ozbiljnija uzme li se u obzir da se to desilo ovdje na Obješenici, uzvišenju koje je od središta grada udaljeno tek oko petsto metara – kazao je ovaj Bugojanac.

Dodaje da je pričinjena velika šteta, budući da je cijena jedne košnice oko 250 KM, te je slučaj prijavio nadležnim organima, s ciljem da upozori i druge pčelare na prisustvo medvjeda na tom području.

-Medvjed je bukvalno ‘raznio’ košnice, koje su mu se našle na putu. Unio je nemir među pčele, a ja sam postupio po zakonu i prijavio slučaj. Ništa se tu neće moći obnoviti. Možda se nađe koja matica među polomljenim košnicama, ali to za ovu sezonu sigurno više neće biti proizvodna košnica – naglasio je.

Foto: RTV Bugojno

Ekspert za procjenu iz oblasti lovstva i šumarstva Srednjobosanskog kantona Mustafa Bašić smatra da posljednje ponašanje medvjedice nije neuobičajeno za ovo doba godine, posebno jer je primjećena na lokalitetu u uzgojnom području mrkog medvjeda.

-Prije nekoliko dana, ista medvjedica je s mladunčadima registrirana u rejonu Mjesne zajednice Kopčić. Intervenirali smo, i vratili je na mjesto na kojem će moći obučiti potomstvo kako da preživi u prirodi. Niko nije očekivao da će doći do pčelinjaka – kazao je.

Dvojica počinitelja ovog kaznenog djela, ranije su uhićena i osuđena u R Austriji, a preostala trojica su pobjegla u BiH i bila nedostupna austrijskom pravosuđu. Nakon intenzivne suradnje sa institucijama BiH, predmet je ustupljen pravosuđu BiH.