Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Medžlis IZ-a Bihać nije uspio deložirati imama Fatkića

fatkic

Borac protiv korupcije u instituciji vjere, zviždač iz Islamske zajednice efendija Asmir Fatkić iz Bihaća ostaće u svojoj kući i u svom džematu Klokot u Bihaću.

Medžlis Islamske zajednice Bihać tužio ga je da napusti džematsku kuću iako su džematlije bile protiv toga. Nakon prvostepene presude Medžlis IZ-a Bihać se žalio Kantonalnom sudu te je opet Kantonalni sud donio presudu u korist efendije Fatkića, piše Oslobođenje.

– Žalba Medžlisa Islamske zajednice Bihać se odbija kao neosnovana i prvostepena presuda se potvrđuje, stoji u presudi Sudskog vijeća kojim je predsjedavala sutkinja Gara Šahinović.

U obrazloženju se navodi da je vlasnik džematske kuće Rijaset Islamske zajednice, a ne Medžlis Bihać, te iako Medžlis Bihać jeste sastavni dio Rijaseta Islamske zajednice, Medžlis Bihać ne može tražiti povrat imovine nego to može samo titular, odnosno Rijaset IZBiH.

Kako je podnosilac tužbe mogao izgubiti u ovako prostoj stvari, to je pitanje za pravne stručnjake, ali za efendiju Asmira Fatkića pravda je pobijedila.

– Nešto sam radio oko pčela kada mi je advokat Duško Tomić javio za presudu. Bio sam obradovan, ali nakon razgovora neko čudno osjećanje me je stiglo pa sam prodrhtao. Veliko breme šta će biti sa mojom porodicom, hoćemo li na ulicu ili nećemo… bilo mi je drago što je gotovo, kazao nam je efendija Fatkić.

Ali dodaje da ne može vjerovati da već deset godina otkako sve ovo traje njegove kolege iz Islamske zajednice nisu spremne da sjednu s njim, da se dogovorom problem riješi.

Podsjećamo, efendija Fatkić je prijavio korupciju u Medžlisu IZ-a Bihać, što je tužilaštvo uzelo u predmet, ali je na sudu oslobođen prijavljeni predsjednik Medžlisa IZ-a Bihać Nihad Imširević.

Od prijave Fatkić je bio meta nekoliko različitih verbalnih i fizičkih napada, ostao je bez posla i izopćen iz svoje Islamske zajednice. Za penziju su mu potrebe samo dvije godine, te iako efendija Fatkić služi u Klokotu, izdržavaju ga džematlije, a ne prima plaću od IZ-a.

Na apelacije za reviziju izopćenja samo su negativni odgovori dolazili iz Rijaseta, jer Rijaset nije spreman da ga primi nazad sve dok ga u bihaćkom Medžlisu ne žele nazad. Medžlis Bihać može na sudu deložirati Fatkića, ali taj predmet mora pokrenuti Rijaset, odnosno u Bihaćkom muftiluku moraju agitovati kod Kavazovića, a protiv Fatkića.

Cijenjenom reisu ovaj slučaj sa Fatkićem postaje noćna mora jer ga uvlače u međuljudske odnose Bihaćkog muftijstva, a sigurno nije rad da i dalje unesrećuje efendiju.

– Moj jedini zločin je što sam govorio protiv korupcije u IZ-u i protiv vehabizma, podsjeća Fatkić.

Ulogu tužioca u slučaju Fatkić do sada je imao sarajevski advokat Esad Hrvačić, koji često zastupa Islamsku zajednicu. No, kako je u februaru ove godine Hrvačić uhapšen u akciji Kurir, nije poznato hoće li Islamska zajednica, Medžlis Bihać ili Rijaset, ponovo progoniti Fatkića. A on se moli Allahu da ga ostave na miru.