Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehi Habiboviću godina zatvora za šverca oružjem

presuda123

Nakon što je Državni sud prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je optuženi potpisao s Tužilaštvom BiH, Meho Habibović je osuđen na godinu dana zatvora zbog neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne upotrebe.

On je proglašen krivim što je 11. oktobra 2016. iz BiH na graničnom prijelazu Orašje pokušao prenijeti pet pištolja različitih marki, dva ručno rađena prigušivača te više komada municije.

U presudi je navedeno da je Habibović pištolje pokušao prokrijumčariti sakrivene ispod jakne, ali su ih prilikom kontrole putnika uočili i oduzeli službenici Granične policije BiH, kao i da je oružje bilo namijenjeno za krijumčarenje u Francusku.

Sudija Branko Perić je u kratkom obrazlaganju presude rekao da se kazna predviđena sporazumom kreće u okviru dosadašnje prakse Tužilaštva BiH, javlja BIRN-Justice Report.

– Prvi sporazum u ovom predmetu je vraćen jer nije bio u skladu sa zakonom, a predviđao je uslovnu kaznu – dodao je sudija Perić.

Sud je cijenio olakšavajuće okolnosti, među kojima su mladost Habibovića i to što ima bolesnu majku, a sudija Perić je napomenuo da je optuženi u izjavi naveo da mu je to bio način da nešto zaradi za njeno liječenje.

Sud je zaključio i da optuženi nije u dovoljnoj mjeri razumio težinu krivičnog djela i njegove posljedice.