sjednica vmbih

Mehmedagić će biti smijenjen u četvrtak, ovo su mogući novi direktori OSA-e

vijece-ministara

Ko će naslijediti Mehmedagića, još uvijek je u domenu spekulacija, ali se zna da je to direktorsko mjesto pripalo strankama okupljenima oko Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke i NiP-a

Sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zvanično je zakazana za četvrtak, 9. februara, a očekuje se da bi na toj sjednici mogle biti i prve kadrovske smjene, uključujući direktora i zamjenika direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH.

Na zvaničnoj web stranici Vijeća ministara BiH nije dostupan dnevni red ovosedmične sjednice, ali je ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elemedin Konaković, nakon konstituirajuće sjednice održane prošle sedmice, najavio mogućnost smjene direktora OSA-e Osmana Mehmedagića i zamjenika direktora Trifka Buhe.

– Pitanje procedure u tom smislu potpuno je jasno. Najbrže će se desiti zato što tako zakon nalaže. Očekujem da ćemo na narednoj sjednici razriješiti direktora Mehmedagića i imenovati novog direktora i njegovog zamjenika – istaknuo je Konaković, 2. februara.

Kazao je i to da politike nove koalicije formirane nakon parlamentarnih izbora održanih u oktobru, ne mogu implementirati ljudi kojima ne vjeruju.

Ko će naslijediti Mehmedagića, još uvijek je u domenu spekulacija, ali se zna da je to direktorsko mjesto pripalo strankama okupljenima oko Socijaldemokratske partije (SDP), Naše stranke i NiP-a. Imena koja se spominju su Almir Džuvo, bivši direktor OSA-e i Erduan Kafedžić trenutni šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Kandidata za zamjenika direktora OSA-e trebao bi predložiti SNSD, a najčešće spominjano ime je Risto Zarić.