Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmedović: Bolje je Dodiku da prizna genocid, nego što nudi kancelariju

Hatidža Mehmedović

Predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku bilo bi bolje da prizna genocid u Srebrenici, nego što majkama Srebrenice nudi kancelariju – izjavila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice“ Hatidža Mehmedović.

Komentirajući Dodikovu izjavu da će ovom udruženju ponuditi posebnu kancelariju u zgradi Općine Srebrenica, Mehmedović je kazala da bi bilo bolje da Dodik kaže “gdje se nalaze grobnice ubijenih Bošnjaka, nego što se brine o kancelariji”.

-Dodik jedno priča, a drugo radni, njemu bi najbolje bilo da prizna genocid – poručila je ona u izjavi za Fenu i navela da umjesto da kažnjava zločince, predsjednik RS-a ih nagrađuje.

Mehmedović je reagirala i na izjavu šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, koji je ocijenio da je, kako prenose mediji, novoizabrani načelnik Srebrenice Mladen Grujičić shvatio svoju ulogu predstavnika svih stanovnika te općine i da to pokazuju njegove dosadašnje pozitivne izjave.

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” ovu izjavu smatra “šokantnom i licemjernom“ te traži javno izvinjenje preživjelim žrtvama genocida.

– Danas Evropa dira u rane preživjelih žrtava hvaleći ljude koje negiraju genocid. Pitam se kako neko može podržavati Grujičića kojem je Šešelj idol. Danas se nagrađuje genocid i zločin, a žrtve ne poštuju – ocijenila je Mehmedović.

Poručuje da svi koji negiraju genocid nisu dobro došli u Memorijalni centar u Potočarima.

-Majke se još bore da nađu kosti svoje djece. Mnoge su umrle i mnoge će umrijeti, a neće ukopati svoje najmilije. Preživjela sam najstrašnije, ipak nisam nikad pomislila na osvetu, nego sam se borila za pravdu – ističe Mehmedović.