Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni poslanik

Mehmedović: Dodik mora biti uklonjen sa političke scene u BiH

Foto: Damir Begović/ Fokus.ba
Šemsudin Mehmedović

Mehmedović smatra da je Milorad Dodik već odavno krenuo u rušenje dejtonskog mira u Bosni i Hercegovini i njegov pamflet o mirnom razdruživanju samo je “jedna od granata koje baca na mirovni ugovor kojim je, između ostalog, formiran i entitet na čijem je čelu”

Predsjednik entiteta RS Milorad Dodik mora biti uklonjen sa političke scene u BiH, izjavio je danas za Fenu zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider stranke Naprijed! Šemsudin Mehmedovič, zamoljen za komentar Dodikove inicijative o “mirnom razdruživanju”.

Dodik je u intervjuu za rusko propagandno glasilo Sputnjik izjavio da je dokument o takozvanom “mirnom razdruživanju” Bosne i Hercegovine gotov. Naveo je da je dokument donesen imajući u vidu “nemogućnost da Bosna i Hercegovina normalno funkcioniše”.

Dodik ruši Dejton

Mehmedović smatra da je Milorad Dodik već odavno krenuo u rušenje dejtonskog mira u Bosni i Hercegovini i njegov pamflet o mirnom razdruživanju samo je “jedna od granata koje baca na mirovni ugovor kojim je, između ostalog, formiran i entitet na čijem je čelu”.

-Na izvjestan način Dodik tako sječe granu na kojoj sjedi, na šta ga Ambasada SAD redovno upozorava, no smatram da uprkos ništavnosti takvih akata, Dodikovo djelovanje je razarajuće po napredak Bosne i Hercegovine i njenu budućnost – kaže Mehmedović.

Po njegovim riječima, ne može Dodik uništiti Bosnu i Hercegovinu, nije to mogao ni Milošević, cijela bulumenta zločinaca, armija i obavještajnih struktura, ali Dodikova politika blokira napredak i usporava rast države, obeshrabruje mlade da ostanu ovdje i grade svoju budućnost, pravi političku nestabilnost i tjera investitore.

-Dodiku je svejedno, jer je njegov cilj destrukcija Bosne i Hercegovine na ovaj ili onaj način. Stoga smatram da Dodik mora, ponavljam, mora biti hitno uklonjen sa političke scene odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini ili profesionalnim radom pravosuđa BiH, za šta ima dovoljno argumenata. Jer, Dodikova politika posljednjih godina, a niz je sličnih akata kao što je ovaj posljednji o razdruživanju, direktno je kršenje Mirovnog sporazuma, a time i mira i stabilnosti države – rekao je Mehmedović.

Ističe da je Dodik pokazao da nema nikakvog blefiranja, da nije riječ o političkoj igri da sačuva vlast i slično, već o jasnom cilju rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma čiji su garanti svjetske sile u namjeri da po svaku cijenu, pa i po cijenu mira, nastavi i provede cilj genocida, a to je etnički čista srpska država na bosansko-hercegovačkoj teritoriji.

-Dakle, Dodika se mora smijeniti, procesuirati zbog kriminala i korupcije, i tako pružiti šansu Bosni i Hercegovini da ima prosperitetnu i evropsku budućnost – zaključio je Mehmedović.