Mehmedović: Najveći problem u BiH je izostanak patriotizma

semsudin mehmedovic87

„Politički izazovi i perspektive BiH“ bila je tema koja je danas isprovocirala raspravu na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, a uvodničar je bio Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

– Ključni problem u Bosni i Hercegovini je izostanak patriotizma, čak imamo i jedan potpuni defektizam, odnosno indoktrinaciju svijesti o pripadnosti državi BiH kod velikog broja ljudi u BiH – kazao je Mehmedović u izjavi za medije i dodao da oni koji vole BiH na neki način stvaraju defektne odnose u bh.društvu, neki svjesno, a neki nesvjesno iz neznanja.

Mehmedović se osvrnuo i na neadekvatan sistem obrazovanja, te smatra da je ta odgojna komponenta zapostavljena, jer na političkoj sceni ima kadrova koji nisu u stanju donositi hrabre političke odluke, a zauzimaju značajne pozicije u bh. društvu.

– Kao država u međunarodnim odnosima imamo u potpunosti devastiran simbolički kapital koji je bio ogroman 1996. godine, kao zemlja koja se branila od agresije, a danas je taj simbolički kapital sveden na minimun zbog toga što smo postali neozbiljni u međunarodnim odnosima, dajemo neozbiljne izjave, olako dajemo i obećanja, a ne držimo se toga i ne provodimo, a u politici je riječ zakon – smatra Mehmedović.

Govorio je i o osjećaju nesigurnosti, jer kako kaže, živimo u svijetu koji je svakim danom sve nesigurniji, i taj osjećaj sigurnosti se ne kupuje, ne daje se, on je individualna stvar, i zato najveću odgovornost za osjećaj nesigurnosti u BiH snose oni koji olako daju radikalne i obeshrabrujuće političke izjave koje se reflektiraju na stanje u BiH.

Govoreći o tome koliko je ekonomija kompatibilna sa slobodom, Mehmedović je naglasio da nije slobodan čovjek koji je ekonomski ovisan, ali da je ekonomski sistem devastiran, da je nepravda u društvu velika, a osporavanje očiglednog, čak i jednog naroda, je nepravda.

Naglasio je da BiH ima liderokratiju, nema uopće demokratiju, jer danas ima nekoliko centara moći i političkih opcija, lidera koji trenutno obnašaju vlast, te je nužno donošenje zakona o političkom organiziranju na nivou BiH gdje će biti definiran okvir ponašanja svih političkih faktora koji apliciraju da vrše vlast uime građana BiH.

Na pitanje kako komentira odlazak Milorada Dodika, predsjednika RS, i Mladena Ivanića, člana Predsjedništva BiH na sastanak u Beogradu, Mehmedović je kazao da Ivanić djeluje potpuno neprirodno u odnosu na politički kurs koji je do sada imao u Predsjedništvu BiH „i mislim da je to neki politički dogovor iza kulisa da možda on bude sljedeći kandidat za predsjednika RS, a dobiti glasove može jedino sa radikalnim izjavama, u smislu rušenja institucija BiH i negiranja BiH kao države“.

– To je oprobana matrica koju je Dodik svesrdno koristio da bi dobio glasove i bio predsjednik entiteta, ali ima lidera koji BiH doživljavaju kao svoju državu i koji žele da grade normalne odnose sa ostalim narodima i građanima u BiH, i to je ohrabrujući put koji mi imamo u BiH – zaključio je Mehmedović.