Mehmedović: Pad direktnih stranih investicija u BiH

BiH

parlament bih semsudin mehmedovic

Sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je trebala biti održana danas, otkazana je zbog nedostatka kvoruma.

Članovi Komisije trebali su, između ostalog, razmatrati Informaciju o direktnim stranim investicijama u Bosni i Hercegovini u 2015. godini i Izvještaj o aktivnostima Agencije za unapređenje stranih investicija na promociji direktnih stranih investicija u BiH u prošloj godini.

Predsjedavajući Komisije Šemsudin Mehmedović je kazao novinarima da su strani investitori, odnosno investicijski kapital “plašljiva životinja i oni idu tamo gdje je sigurna oplodnja kapitala“.

– Stoga, ovi što sebe smatraju opozicijom čine sve, zapravo, da destabiliziraju ukupni ambijent u kome će investitori osjećati nesigurnost za svoj kapital. Zbog toga imamo, nažalost, pad direktnih stranih investicija u BiH – smatra Mehmedović.

Istakao je da svi moraju učiniti dodatni napor da se popravi ukupni ambijent u kojem će strani investitor osjećati sigurnost za svoj kapital i na taj način povećati direktna strana ulaganja u BiH.

Komentirajući činjenicu da sjednica Komisije za vanjsku trgovinu i carine danas nije održana zbog nedostatka kvoruma, Mehmedović je kazao da se radi o čistoj neodgovornosti kolega zastupnika.

– Jer, njihova je prioritetna dužnost da prisustvuju sjednicama komisija i sjednicama doma. Ne znam razloge zbog čega su danas u tolikom broju odsutni, ali očigledno je da svi imaju neke privatne razloge, a trebali su danas da budu svi prisutni na sjednici komisije – kazao je Mehmedović.