državni poslanik

Mehmedović poziva na demokratizaciju SDA: Predah u opoziciji je dobro došao

semsudin mehmedovic DB (3)
Foto: D. Begović/Fokus.ba

Mišljenja je da potrebno da se SDA udalji od negativnosti koje su u zadnje vrijeme potresale stranku

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović je kazao na BHRT-u da je ključno da SDA ojača i kadrovski osvježi.

– SDA kao što je poznato široj javnosti je trenutno opozicija na oba nivoa, kako na državnom tako i na federalnom i ona se u skladu s tim ponaša. Naravno ovo je predah koji je dobro došao SDA ukoliko ga rukovodstvo bude znalo iskoristiti, odnosno ukoliko se iskoristi da se SDA demokratizira, poručio je Mehmedović.

Osvježiti SDA

On smatra da se treba na jedan prirodan način osigurati izbore u SDA te bi ta stranka nakon toga trebala biti osvježena i kadrovski ojačana, a onda da preuzme odgovornost opozicije i već na narednim izborima poluči rezultate.

– Ključno je u ovom momentu da se vrati demokratski kapacitet SDA, da se vrati izvornoj ideji i da se unutarstranački odnosi poslože spram posla zbog kojeg je i osnovana stranka, rekao je Mehmedović.

Mišljenja je da potrebno da se SDA udalji od negativnosti koje su u zadnje vrijeme potresale stranku.

Stepen odgovornosti

– Nužan je stepen odgovornosti naših kadrova da budu socijalno osjetljiviji, da se ograde od svih negativnosti koje su potresale SDA dok je ova stranka bila vlast zadnjih godina. Zbog toga smatram da je ključno da se organizuje kongres na jedan demokratski način. Ko će biti na čelu, neću reći da je nevažno ali je manje važno, istakao je Mehmedović.

Na pitanje da li se vidi o borbi za funkciju predsjednika stranke on nije odgovorio ni potvrdno niti je odbio.

– U statutu SDA ne postoji mogućnost da se lično bilo ko kandiduje, postoji procedura kako se radi. Ohrabrujem sve naše predsjednike općinskih i kantonalnih odbora da se kandiduju, da pokazuju stepen hrabrosti prema SDA ali i prema BiH, kazao je Mehmedović.