Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mehmedović: Prilika i za Vučića da pokaže svoj evropski put

mehmedovic

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović je izjavio Feni da je očigledno, bar na osnovu preliminarnih rezultata izbora u Srbiji, da je Aleksandar Vučić bio siguran u svoju pobjedu i da je zbog toga krenuo u „političku avanturu vanrednih izbora, što se pokazalo opravdanim i vrlo smjelim i hrabrim“.

– Drugo je pitanje kuda će zapravo Srbija krenuti nakon ovih izbora i s kim će eventualno Vučić praviti neku koaliciju, iako mu ne treba koalicija, može sam da sastavi vladu. Ovo je prilika i za Vučića da pokaže svoj evropski put, da se zapravo ‘otarasi’, da tako kažem, svih onih ‘privjesaka’ koji su mu remetili taj evropski put Srbije – navodi Mehmedović.

Nadam se, dodaje on, da će pokazati i mnogo više „hrabrosti i smjelosti da konačno iskreno i otvoreno kaže istinu o događajima u BiH u kojima je Srbija imala itekako svoje učešće“.

– Prema tome, ovo je prilika za njega da postane zaista lider čitave regije ili da zapravo Srbija krene nekom desnom stranputicom, što bi svakako destabiliziralo političke prilike, ne samo u Srbiji, nego u čitavom regionu – kazao je Mehmedović.

Dodao je da očekuje, ipak, zaokret u odnosima prema BiH „jer je očigledno da je on u svojim nastupima i istupima vodio predizbornu kampanju da bi postigao svoj cilj koji je postigao“.

– Prema tome, ovo je sada i vrijeme i prilika da pokaže iskrenost prema BiH. Minimalno što od njega očekujemo, to je da prizna genocid u Srebrenici, što je sudska presuda i tu nema razgovora, da ne govorimo o istini o učešću Srbije u agresiji na BiH – zaključio je Mehmedović.