Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

odbijena mu kandidatura

Mehmedović se oglasio nakon što su ga u SDA “prekrižili”: Stranka je oteta!

Foto: Fena
Izetbegović i Mehmedović

“S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijet ću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku”

Nakon što je Stranka demokratske akcije (SDA) odbila kandidaturu Šemsudina Mehmedovića za predsjednika, on se oglasio putem saopćenja koje prenosimo u cijelosti.

-Na osnovu obavještenja Stranke demokratske akcije koje je objavljeno na web stranici SDA 28.9.2023. godine upoznat sam da je Izborna komisija SDA konstatovala da je jedini kandidat koji ispunjava statutarne uvjete za predsjednika Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović, te je ovjerila samo njegovu kandidaturu za predsjednika SDA.

Šta kaže Statut?

I pored toga što sam prikupio dovoljan broj kandidatura za izbor predsjednika Stranke demokratske akcije Izborna komisija je saopćila da sam imao osam kandidatura općinskih/gradskih odbora, što nije bilo dovoljno za ovjeru kandidature, te da je određeni broj kandidatura odbačen zbog predlaganja većeg broja kandidata.

Predlaganje većeg broja kandidata je mogućnost koja je predviđena Statutom i Pravilima izbornog postupka. Naime Statut SDA propisuje da se izbori za sve organe i funkcionere SDA provode tajnim glasanjem između više kandidata.

Međutim, SDA je neposredno prije procesa kandidiranja donijela Uputstvo kojim je propisala da se za predsjednika Stranke može kandidovati samo jedan kandidat kako bi onemogućila bilo kakvu konkurenciju postojećem predsjedniku SDA.

Moje sprečavanje kandidovanja za poziciju predsjednika SDA pokazuje nedostatak hrabrosti predsjednika SDA, njegov nedemokratski i autokratski način upravljanja političkom partijom i nedostatak hrabrosti rukovodstva SDA da dozvole pluralizam i mogućnost kandidovanja većeg broja kandidata za poziciju predsjednika SDA.

Najavio žalbu

S obzirom da su moja prava kao člana SDA i kandidata povrijeđena podnijet ću žalbu Apelacionoj komisiji SDA i zatražiti zaštitu svojih prava u sudskom postupku.

Na sve ovo najbolje da ništa ne komentarišem jer je ovo sve najavio upravo neprikosnoveni bakir prije 7 dana, što pokazuje da on zna šta će se desiti u budućnosti, a to je znak stanja u SDA.

Kongres ostaje i vidjet ćemo možda ne bude izabran jedini kandidat.

Ovo što se dešava u SDA je znak da je Bakir konačno naslijedio stranku koju je oteo od članstva.

Da li je to dobro za SDA a pogotovo za Bosnu i Hercegovinu, vidjet ćemo – naveo je Mehmedović u saopćenju.