Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Bez hapšenja nema borbe protiv korupcije, bit će ih još

BiH

mektic konferencija (1)

Šef Kluba Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mirsad Đonlagić pitao je ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na koga je mislio kada je u medijima najavljivao “spektakularna hapšenja” te da li to podrazumijeva upad maskiranih i naoružanih specijalaca u novinske redakcije.

Mektić je istakao da je njegova politička partija iz koje dolazi na osnovu svog političkog programa tokom izbora dala obećanja da će, ukoliko budu dio vlasti, kao jedan od osnovnih prioriteta imati borbu protiv oganiziranog kriminala i korupcije.

– Borbe nema bez hapšenja i procesuiranja odgovornih za kriminal. Želim stvoriti ambijent u kojem će se raditi na procesuiranju i hapšenju odgovornih za mnogobrojne afere u BiH – pojasnio je.

Istakao je da nije prejudicirao nijedan slučaj, jer ga samo interesuje rješavanje koruptivnih afera.

Đonlagić je rekao da nije zadovoljan odgovorom te da smatra da se ministar Mektić ponašao kao da učestvuje u predizbornoj kampanji.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut također je pitao ministra Mektića zašto koristi izraz “spektakularna hapšenja” kad taj pojam ne postoji u krivičnom zakonodavstvu i ne spada u operativnu nadležnost ministra sigurnosti BiH.

Mektić je odgovorio da on nema operativnih ovlaštenja.

– Nisam se ni miješao niti ću se miješati u operativna policijska ovlaštenja, jer je to u nadležnosti policijskih agencija na osnovu naloga Tužilaštva BiH – pojasnio je.

Ni Arnaut nije bio zadovoljan Mektićevim odgovorom.