Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

BiH je prisluškivala zvaničnike iz Hrvatske, ali samo radi zaštite svojih interesa

mektic (1)

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Obavještajno-bezbjednosna agencija /OBA/ BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.
“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OBA i sve druge bezbjednosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

Navodeći da to rade i druge zemlje u Evropi i svijetu, pa tako i bezbjednosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije bezbjednosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali portal `Žurnal` i list `Nacional`, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na bezbjednosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i tačnih infrmacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar bezbjednosti.

Hrvatski list “Nacional” objavio je ranije da OBA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i spoljne politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

“OBA bi nominalno trebalo da štiti interese BiH, uključujući sva tri konstitutivna naroda u toj zemlji. Međutim, izvještaji te službe bude ozbiljnu sumnju u to da nije uvijek tako, već se OBA zloupotrebljava za afirmaciju političkih interesa i agende predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića. OBA nije jedina institucija u BiH kojoj se pripisuje da se, u najmanju ruku povremeno, zloupotrebljava za političke interese jedne stranke i jednog naroda”, navedeno je u tekstu pod naslovom “Špijuni iz BiH prisluškuju, prate i tajno nadziru hrvatske političare i preduzetnike”.