Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Enesa Omeragića nismo imali u našim evidencijama

dragan mektic ministar1

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH odmah po povratku iz Pariza obratio se javnosti zbog terorističkog napada sinoć u Rajlovcu u kojem se ubijena dva pripadnika Oružanih snaga BiH, dok je treći ranjen. Prema njegovom mišljenju, moraju se poduzeti hitne mjere, a jedna od ključnih je nacrt zakona o borbi protiv terorizma u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

[yuzo_related]

“Zatražiću podršku za hitne mjere i radnje koje moramo poduzeti kako bi bili efikasniji u borbi protiv terorizma. Imaćemo vanrednu sjednicu Vijeća ministara na kojoj ću predložiti da moje ministarstvo izradi nacrt zakona o borbi protiv terorizma u BiH. Time bi državna policija i tužilac dobili efikasnija i fleksibilnija ovlaštenja u slučajevima terorizma. Ne smije nam se događati kao sada da se s istim ovlaštenjima borimo s najmanje opasnim krivičnim djelima i sa terorizmom”, smatra Mektić.

Ministar je da je definitivno došao trenutak kada se mora nešto ozbiljno uraditi, jer ovaj posljednji slučaj ubistva pripadnika Oružanih snaga BiH vodi ka ozbiljnom problemu.

“Upravo sam došao iz Francuske, gdje sam razgovaorao s nizom policijskih službenika na temu terorizma. Interesantno je da tu postoji veza, jer niz godina iz Zapadnog Balkana ka Francuskoj se ilegalno krijumčari oružje. Po tom pitanju su vrlo osnovane pretpostakve i sumnje, što je pokazalo i nekoliko provedenih istraga. Zbog toga moramo formirati jednu regionalnu mrežu eksperata koji će raditi zajedno s tužiocima na presijecanju organizovanih kanala za krijumčarenja oružja”, kaže Mektić i nastavlja:

“Upozoravao sam da imamo sve više problema s radikalizacijom, koja kasnije vodi ka nasilnom ekstermizmu koji je poslije dovodio do terorističkih djela. Ovo je događaj koji je prevršio svaku mjeru i koji bi, ako smo imalo odgovorni prema građanima i državi, morali da preduzmemo mjere koje bi dovele do deradikalizacije i sprečavanja radikalizacije. Imamo na području BiH nekoliko lokalnih zajednica u kojima ne funkcioniše pravna država. Formirane su radikalne zajednice koje ne priznaju pravni poredak i uvode svoje zakone i propise. Pokazalo se da iz takvih sredina dolazi nasilni radikalizam, a potom i terorizam.”

dragan mektic ministar

Dragan Mektić (FOTO Anadolija)

O slučaju koji se jučer desio u Rajlovcu, ministar Mektić je iznio uglavnom već poznate informacije, da je izvršilac Enes Omeragić, te da je usmrtio dva vojnika, trećeg koji je pokušao da auđe u autobus GRAS-a ranio.

Omeragić je, prema dosadašnjim saznanjima, teroristički akt izvršio s predumišljajem.

“Omeragića nismo imali u našim evidencijama kao radikalizovanu osobu. Jedina povezanost s takvim pokretima je njegov zet koji je bio čak i saslušavan u jednom slučaju. On je naoružan iz svoje kuće svjesno krenuo u kladionicu gdje je prošao pored nekoliko civila i ciljano došao do dva vojna lica u koje je ispalio više metaka i usmrtio ih na licu mjesta. Kada je izašao ugledao je vojnika koji je krenuo da uđe u autobus. Srećom vozač autobusa je ugasio svjetla i svi su legli na pod, tako da njegovi pucnji nisu nikoga ozbiljnije povrijedili. Na povratku kući je nastavio pucati, a bacio je i bombu. Sve ovo daje indicije da je Omeragić ovo terorističko djelo počinio s predumišljajem i da ga je dobro planirao. Nažalost, moram istaći da se opet pokazala naša loša koordinacija između policijskih i drugih sigurnosnih tijela u zemlji. Bilo je raznih kvalifikacija je li ili nije terorizam, je li ili nije ubistvo. O tome se nagađalo sve dok državni tužilac nije okvalifikovao ovo djelo kao vjerovatni teroristički čin”, kazao je Mektić.