Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Fascinira me ideja o održavanju evroislamske konferencije

konferencijasigurnost4
Foto: I. Kralj

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da ga je na današnjoj sarajevskoj konferenciji ministara unutrašnjih i vanjskih poslova fascinirala ideja o eventualnom organiziranju evroislamske konferencije.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Wolfgang Sobotka najavio je mogućnost iniciranja takvog skupa kad njegova zemlja iduće godine preuzme predsjedavanje Evropskom unijom.

Mektić je rekao i da pojam evropski islam, koji se spominje na aktuelnom sarajevskom skupu, ne podrazumijeva ‘neki novi islam’, već da Evropa, u koju su se u međuvremenu slile migracije ljudi iz islamskih zemalja, prihvati islam, kao i da islam prihvati evropska civilizacijska dostignuća, standarde i ljudska prava.

Obojica ministara izjavili su da Sarajevo nije slučajno odabrano za mjesto današnje konferencije i da je razlog tome što se u Bosni i Hercegovini islam tradicionalno prakticira na način koji podrazumijeva toleranciju i uvažavanje vrijednosti drugih.

Konferencija u Sarajevu održava se u organizaciji BiH i Republike Austrije pod nazivom „Oblikovanje naše zajedničke budućnosti“ i nastavak je aktivnosti bečke konferencije iz marta 2015. te usvojene Bečke deklaracije o borbi protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Cilj je analiza mjera poduzimanih u protekle dvije godine i planiranje budućih koraka u borbi protv terorizma i radikalizma.

Učesnci su iz 13 zemalja EU i jugoistočne Evrope, međunarodnih institucija u BiH, nevladin sektor i asocijacije mladih.

Austrijski ministar je na pres-konferenciji rekao da su markirane tri podteme na današnjem skupu, bitne za evropsku zajednicu i zemlje zapadnog Balkana, a to su borba protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma, zatim prevencija i oblikovanje zajedničkog društva.

Međunarodna razmjena informacija i podataka o osobama, registarskim tablicama vozila, otiscima prstiju, najvažnije su aktivnosti u policijskoj suradnji, ali ipak prvi impuls mora biti prevencija uviđanjem korijena ovih pojava, što je zadatak cijelog društva, napomenuo je.

Društvo treba da bude senzibilizirano na način da ne zatvara oči kod uočavanja simptoma radikalizma kod mladih, što je zadatak i roditelja, školstva te drugih odgovarajućih institucija.

– Trebaju nam organizacije i institucije za deradikalizaciju radikalizirane omladine – kazao je Sobotka i dodao da u Austriji već dvije godine funkcionira posebna telefonska linija, pa je u 2016. godini zabilježen pad radikalizacije.

Ministar Mektić je izjavio da je u jutrošnjem bilateralnom susretu s ministrom Sobotkom dogovoren projekt o policijskoj kooperaciji i razmjeni DNK, biometrijskih i drugih podataka.

Ministar sigurnosti BiH je odbacio spekulacije koje su se u zadnje vrijeme pojavile ne samo u zemlji već i regiji o odlascima više hiljada bh. državljana na strana ratišta.

Korektni podaci su da je otišlo 226 bh. državljana, od kojih je 115 još na stranim ratištima, 46 se vratilo, a ostali su poginuli, kazao je Mektić.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije, odgovarajući na pitanja o navodnom velikom broju radikaliziranih osoba u njegovoj zemlji koje su porijeklom iz BiH, ističe da ih ima 50-ak i da su pod nadzorom, a da, generalno, selefističke ćelije u njegovoj zemlji najviše finansira Saudijska Arabija, dijelom i Turska.

Inače je u Austriji, nakon dolaska oko 90.000 bh. građana zbog proteklog rata, ostalo da živi njih oko 60.000, te je jedna od najvećih iseljeničkih zajednica bosanskohercegovačka.

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić, koji se nakon Mektića i Sobotke, također obratio novinarima, odgovorio je na pitanje o izjavama predsjednice njegove zemlje Kolinde Grabar- Kitarović o mogućem dolasku velikog broja terorista u BiH.

– Struka ne prepoznaje taj problem na taj način – jedine su riječi kojima je ministar komentirao izjave predsjednice.