Ministar sigurnosti

Mektić: Hrvatska policija je maltretirala nigerijske studente i prebacila ih u BiH

dragan-mektic-press

On je objasnio da su nigerijski studenti imali uredne vize za boravak u Hrvatskoj i da su rezervisali karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Nigeriju

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić izjavio je da je sa komesarom za ljudska prava Vijeća Evrope Dunjom Mijatović danas razgovarao o slučaju dva nigerijska studenta koje su hrvatske vlasti pod prijetnjom upotrebe sile natjerali da dođu u BiH i najavio da će o tome dostaviti informaciju njoj, EU i Predsjedništvu BiH.

“Informisao sam Mijatović o slučaju dva nigerijska studenta koji su, na osnovu ranije izdatih hrvatskih viza, došli i u čestvovali na studentskom takmičenju u Puli”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je objasnio da su nigerijski studenti imali uredne vize za boravak u Hrvatskoj i da su rezervisali karte iz Zagreba za Istanbul i dalje za Nigeriju.

“Po dolasku u Zagreb, policija ih je `pokupila` negdje na tramvajskoj stanici, odvela u policijsku stanicu, gdje su zlostavljani, maltretirani, oduzeti su im pasoši, mobilni telefoni, kreditne kartice. Autom su dovezeni do granice sa BiH i pod prijetnjom upotrebe sile natjerani da dođu u BiH”, tvrdi Mektić.

On je naveo da BiH ima dvije mogućnosti – da nigerijske studente po osnovu readmisije vrati u Hrvatsku ili da im obezbijedi da otputuju u Nigeriju.

“Smatram da im iz ljudskih razloga, s obzirom šta su prošli i da mogu doživjeti nove neprijatnosti po povratku u Hrvatsku, treba omogućiti odlazak u Nigeriju”, zaključio je Mektić.