Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić i Rusten: Norveška nastavlja podršku u oblasti sigurnosti

Sastanak mektic Rusten1

Norveška će nastaviti pružati podršku Bosni i Hercegovini u oblasti sigurnosti i pravosudnog sistema, posebno u oblastima koje su važne za dostizanje evropskih standarda i euroatlantske integracije, istaknuto je tokom današnjeg sastanka ministra sigurnosti Dragana Mektića i ambasadorice Norveške u BiH Guri Rusten.

Ministar Mektić je naglasio opredjeljenost Ministarstva za ispunjavanje što više evropskih standarda i jačanje vladavine prava kroz konkretne rezultate u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, kako bi građani uvidjeli pozitivne strane ovih integracija.

Ukazao je da su na ostvarivanje ovih ciljeva u proteklom periodu značajno uticale razotkrivene opstrukcije čelnih ljudi u pravosuđu, što iziskuje da se kod izbora nosilaca pravosudnih institucija vodi računa o kvalitetu i odlučnosti kandidata za istinsku borbu protiv najsloženijih kriminalnih i koruptivnih djela.

Tokom sastanka razgovarano je i o zajedničkoj borbi protiv terorizma, te mogućnostima saradnje Ministarstva i Ambasade Norveške na projektima deradikalizacije grupa i pojedinaca, saopćeno je danas iz Ministarstva sigurnosti BiH.