Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić i Sobotka razgovarali o jačanju policijske saradnje

mektic

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je u Sarajevu održao bilateralni sastanak s ministrom unutrašnjih poslova Savezne Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom.

Razgovarano je o jačanju bilateralne i policijske saradnje, posebno iskorištavanje mogućnosti koje pruža Konvencija o policijskoj saradnji zemalja jugoistočne Evrope (PCC SEE), ali i uspostavljanje novih regionalnih projekata koji bi omogućili bržu i efikasniju razmjenu podataka i policijsku saradnju.

Također, razgovarano je o zajedničkoj borbi protiv terorizma te je kao pozitivan primjer navedena zajednička akcija BiH i Austrije u kojoj je uhapšeno više osoba u Beču i Gracu. Problem s kojim se suočavaju obje zemlje su osobe koje se bore na ratištima u Siriji i Iraku na strani terorističkih organizacija, te je konstatirano da je neophodno nastaviti pravovremenu razmjenu svih informacija i saradnju sigurnosnih agencija u ovoj oblasti.

Ministar Sobotka je istakao da Austrija ima veliki interes da podrži BiH na evropskom putu te da će se ta saradnja nastaviti i u budućnosti kroz direktnu pomoć ali i obuke i prijenos iskustava kako bi BiH što prije ispunila potrebne uvjete i standarde u sigurnosnom sektoru, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH