Mektić i Vilić: U Sarajevu i Zenici nema regrutnih centara

mektic123

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić i direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić danas su odlučno negirali postojanje centara za regrutovanje boraca za strana ratišta u okolini Sarajeva i Zenice.

– Nemamo informaciju da postoje regrutni centri niti u Sarajevu niti u Zenici. Da postoje mi bismo ih “napali” – kazao je Mektić medijima nakon Godišnje pregledne konferencije o temi “Aktuelno stanje u sektoru odbrane i sigurnosti”.

Dodao je da ko god širi informacije o postojanju ovakvih regrutnih centara, treba i da kaže gdje su locirani.

– Garantujem da ni 10 sati neće proći da bismo bili tamo s određenim represivnim mjerama – istakao je Mektić.

Međutim, potvrdio je da u BiH postoje problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma, selefizma te osoba koje “zagovaraju nasilni ekstremizam u BiH i terorističke akte te vrbuju ljude da idu u terorističke organizacije”.

Kazao je i da postoji problem radikalizma sa stanovišta organiziranja u nekim lokalnim zajednicima, ali je ponovio da “odgovorno tvrdi da nema nikakvih regrutnih centara u Sarajevu ili Zenici”.

Ministar sigurnosti se osvrnuo i na pitanje paradžemata, i kazao da je u rješavanje tog pitanja uključen i određeni broj institucija i izvan sigurnosnog sektora, kao što su inspekcije.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Vilić je izjavio da tokom prethodnih šest mjeseci nije registriran nijedan odlazak državljana BiH na strana ratišta, podsjetivši da je ovaj problem bio aktuelan 2013. godine.

S tim uvezi, istakao je da bi u slučaju postojanja informacije o određenim regrutnim centrima za odlazak bh. državljana na strana ratišta u bilo kojem dijelu BiH, za policijske agencije rad na tome bio prioritet.

Kako je rekao, ukoliko se ima u vidu pozadina šta je BiH uradila u tom smislu, “može se reći da smo na dobrom putu da toj pošasti stanemo ukraj”.

Vilić nije želio komentirati postojanje percepcije da je BiH izvoznik boraca za strana ratišta, ističući da je rad vlasti i unapređenje rada policijskih i obavještajnih agencija dovelo do toga da u prvih šest mjeseci ove godine nije zabilježen niti jedan slučaj odlaska bh. državljana na strana ratišta.