Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Imamo pravo prikupljati podatke i sve radimo u skladu s Ustavom BiH

mektic (2)

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH, ponovo se dotakao teme o navodnom prisluškivanju pojedinih hrvatskih dužnosnika od strane obavještajnog i bezbjednosnog sektora iz BiH. Naglasio je da je prikupljanje podataka i informacija, koji se mogu odnositi na ugrožavanje ustavno-pravnog poretka i strateških interesa BiH, ustavna i zakonska obaveza obavještajnog i bezbjednosnog sektora u BiH te da su u spomenutom slučaju samo štićeni interesi građana, prenosi Anadolu Agency (AA).

“U tom kontekstu imamo pravo prikupljati informacije i podatke koji ugrožavaju interese BiH. Odatle crpimo pravo da prikupljamo podatke i informacije koji ugrožavaju strateške ekonomske interese. To su interesi građana ove zemlje, to nisu neki imaginarni interesi BiH, kao naziva države. Po tom osnovu smo prikupljali podatke i informacije duži vremenski period i poduzimali sve mjere koje nam stoje na raspolaganju, koje nam je dao Ustav BiH i svi zakoni. Ništa nismo radili izvan BiH, ništa nije bilo upereno protiv interesa bilo koje druge države“, rekao je Mektić.

Naglasio je da su nažalost pojedini mediji u BiH objavili kako je on rekao da su prisluškivani zvaničnici Hrvatske, pa poslije sam sebe demantovao.

“To nisam rekao, nisam se ni demantovao, nego sam tražio da se objavi ono što sam zaista rekao. To je da pojedine grupacije iz BiH u sprezi sa nekim grupacijama izvan BiH, žele na nezakonit način ovladaju dijelom strateških ekonomskih interesa BiH, kroz koji se mogu ugroziti ekonomski temelji ove države. Mislim da je to dovoljno jasno i da smo postupali isključivo u skladu sa zakonom. I jesam rekao da koristimo sve ono što je u skladu sa Ustavom i zakonom ove države, pa ako to bude podrazumijevalo da treba koristiti posebne istražne metode u smislu prisluškivanja, presretanja razgovora ili još neke druge posebne istražne radnje, i to ćemo koristiti. Ne vidim šta je sporno što smo radili u interesu građana ove države. Nema nikakve obavještajne afere, to ovima koji su raskrinkani i pogođeni ovim što znamo, odgovara da pretvore u nekakvu aferu. Niko od institucija Republike Hrvatske i pojedinaca ne govori o tome kao o aferi“, naglasio je Mektić.

Kazao je da se radi o uobičajenom poslu koju radi obavještajno-bezbjednosna zajednica unutar BiH i da to nije ni prvi, ni posljednji put da se radi na takav način. Mektić, također, smatra da ništa nije urađeno protiv interesa druge države, te da će vrlo brzo za koji dan doći direktor obavještajne službe Hrvatske da razgovaraju na tu temu.