Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Kad ispunimo obaveze skinut će nas sa “sive liste”

mektic pres544

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je danas u Sarajevu, na novinarski upit u vezi sa stavljanjem BiH na ‘sivu listu’ Moneyvala, podsjetio da se 2009. BiH obavezala Akcionim planom prema Moneyvalu, odnosno Vijeću Evrope, da će ispuniti određene uvjete i standarde u pogledu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma i uskladiti svoj pravni i institucionalni okvir, kako ne bi trpjela sankcije Vijeća Evrope.

Po njegovim riječima, od 2009. do 2015. nisu ispunjenji ti uvjeti.

– Išlo se s pričom ‘lako ćemo, mi ćemo donijeti akcioni plan, neće to niko ozbiljno shvatiti, nama će neko gledati kroz prste, nama će neko nešto oprostiti’, i došli smo prošle godine da budemo na ‘crnoj listi’ – kazao je Mektić.

– Mi smo, dodao je, u hitnoj proceduri „ispunili ključni uslov, izmjenu člana 209. Krivičnog zakona BiH, kad je traženo da se jasno razgraniči nadležnost sudova i tužilaštava u BiH o pitanju istraživanja pranja novca i finansiranja terorizma – kazao je ministar Mektić, dodajući da je tada iz RS-a bio negativan stav.

Dakle, navodi Mektić, do 2015. nije ništa urađeno.

– Kad smo 2015. u hitnoj proceduri izvršili promjene tog člana, već je Moneyval dao preporuku FATF-u, svjetskoj organizaciji, da idemo na ‘sivu listu’ i FATF nas je stavio na ‘sivu listu’, ali s tim da nećemo trpjeti nikakve posljedice u smislu slanja preporuke zemljama koja bi nam zagorčala život u smislu finansijskih transakcija koje bi išle izvan BiH – pojasnio je ministar Mektić.

Poslije toga, nastavio je, „kad nas je stavio na tu ‘sivu listu’, FATF je donio listu preporuka Bosni i Hercegovini koje treba da se ispune kako ne bi bili više predmet rasprave ni u okviru FATF-a ni Moneyvala“.

– Mi smo dobili tu preporuku, prošle godine sačinili Akcioni plan i tačno podijelili šta su nadležnosti države, šta su nadležnosti etiteta, šta su nadležnosti Brčko Distrikta, usvojili Akcioni plan. Taj akcioni plan su prihvatile i vlade entiteta i Brčko Distirkta. Tačno tamo ima navedeno šta je sve potrebno uraditi i koja je vremenska dinamika – kazao je Mektić, dodajući kako se prilično poštuje ta dinamika.

– Mogu da kažem da je BiH kao država imala najmanje obaveza, nešto malo više RS, a najviše FBiH. Ali manje-više poštuje se ta dinamika. Najveći dio tih obaveza treba da ispunimo do kraja 2016. I FATF jednostavno sad ne želi, neće da dođe u situaciju u kojoj je bio prije, vjerovao nama ‘na časnu riječ’, nego kaže ispunite obaveze, skinućemo vas sa ‘sive liste’, a Moneyval je samo preuzeo listu FATF-a – pojasnio je on.

Kaže da to „nisu nikakve nove sankcije, nije to ništa, samo je on preuzeo listu FATF-a i sad se ta lista siva nalazi i u Moneyvalu i u FATF-u, s tim da ne trpimo nikakve poljedice i ne ide preporuka zemljama, niti članicama EU, niti od FATF-a zemljama izvan EU, ali pod uslovom da ispoštujemo Akcioni plan“.

– Onog momenta kad ispoštujemo Akcioni plan mi više nismo na toj listi. Nadam se da ćemo mi u zadatim rokovima, koje smo usaglasili s FATF-om, ispuniti naše uslove i nećemo biti na toj listi – zaključio je Mektić.