Mektić: Nisam nikada dijabole za vazdušnu pušku prodao

BiH

mektic2

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Lalić i vlasnik preduzeća “Tehnoglobal” iz Istočnog Sarajeva Dražen Kovač potvrdili su Srni da se međusobno poznaju, ali da nikada nisu međusobno poslovali.

“Poznaje tog momka koji ima tu firmu. Znam ga iz Sarajeva. Ništa sa njim nisam radio. Nekad se sretnemo u Sarajevu i popijemo kafu, ali nikad biznis i posao što se vidi iz njegovog prometa”, tvrdi Lalić, komentarišući pisanje medija da se zajedno sa Kovačem i ministrom bezbjednosti u Savjetu mninistara Draganom Mektićem bavi prodajom municije i oružja.

On ističe da je tekst o njegovoj upletenosti u prodaju oružja i municije jedna od, kako kaže, najvećih gluposti i laži do sada koja je ka njemu upućena.

“Nemam ništa sa proizvodnjom i trgovinom oružja i municije. Jeste da sam radni i životni vijek proveo u namjenskoj industriji, u ‘Orlu’, tako da znam kako to sve funkcioniše. Lako se sve može provjeriti, sve je provjerljivo”, kaže Lalić.

On tvrdi da preduzeće “Tehnoglobal” od svog osnivanja do danas nije imalo nijedne izvozne fakture i prodaju, te poziva da se provjeri rad i promet “Tehnoglobala” i da će se vidjeti da je to velika i surova laž.

“Dozvole izdaje Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa. Saglasnost daju ministarstva odbrane, bezbjednosti i inostranih poslova. Kad se dobije dozvola vrši se najava kretanja robe, broj lične karte vozača, njegovo ime i prezime, vozilo… Nikada nisam trgovao sa tim niti sam šta radio sa gospodinom Mektićem”, dodao je Lalić.

On navodi da, zbog branše u kojoj je radio poznaje sve trgovce i proizvođače roba vojne i dvojne namjene, odnosno minsko-eksplozivnih sredstava, jer u BiH ima 70-ak registrovanih preduzeća koja ministarstva obilaze dva puta godišnje i idu u kontrole.

Kovač navodi da je “zatečen informacijama o preduzeću čiji je on stoodstotni vlasnik” i povezanošću sa Mektićem i Lalićem, okaraktrisavši to kao “čiste laži”.

“Lalića poznajem, a Mektića sam vido samo na TV-u. Nikad se sa njim nisam susreo. Odgovorno tvrdim da ‘Tehnoglobal’ do sada nikad nije imao posao vezan za prodaju naoružanja i vojne opreme. To bar danas nije teško provjeriti”, ističe Kovač.

On je naveo da je firma tek prije dvije godine počela sa radom i da se, između ostalog, bavi i prodajom naoružanja, ali da do sada apsolutno nije bilo nikakvih prodaja.

Mektić tvrdi da nema nikakve veze sa “Tehnoglobalom” i da je provjerio da ta firma nema nijednu transakciju niti je prometovala bilo šta sa bilo kojom firmom kad je riječ o oružju.

“Nisam nikada dijabole za vazdušnu pušku prodao. Niti sam se bavio trgovinom niti me to interesuje niti je to moj fah. Imam li ja firmu i kako se mogu baviti trgovinom oružja”, rekao je Mektić.

Priču o navodnoj upletenosti u trgovinu oružjem Mektića, Lalića i Kovača lansirali su mediji iz Srbije.