Ministar sigurnost BiH

Mektić o Edinu Gačiću: Ovdje se posebno otvara jedno pitanje

dragan_mektic

Radi se o jednoj osobi koja bolesna i ima izrazito izraženu agresivnu osobinu i predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju po bezbjednost

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić komentarisao je sigurnosnu situaciju u BiH s posebnim osvrtom na posljednja dešavanja i dva ubistva za koja se sumnjiči Edin Gačić, ranije osuđivani ubica koji se trenutno nalazi u bjekstvu.

Kako je kazao za N1, agencije koje djeluju u sastavu Ministarstva sigurnosti BiH angažovane su na slučaju.

“SIPA je angažovala dio svoje specijalne jeidnice, razmjenjujemo informacije i koliko god smo u mogućnsoti da pomognemo sa državnog nivoa, mi ćemo pomoći. Činjenica je da se radi o krivičnom djelu koje je iz nadležnosti Federalne uprave policije i kantonalnog ministarstva unutrašnjih poslova, da su oni nosioci tog posla i tog zadatka. Radi se o jednoj osobi koja bolesna i ima izrazito izraženu agresivnu osobinu i predstavlja vrlo ozbiljnu prijetnju po bezbjednost”, kazao je Mektić.

Kako je naveo, sve bezbjednosne agencije trebaju se uključiti kada je u pitanju ovaj slučaj.

“Naravno da ćemo mi dati svoj puni doprinos, da ćemo pružiti pomoć, ali ovdje se posebno otvara jedno pitanje, kolika je uloga i udio države u ovom zločinu zbog toga što je omogućila nakon svega toga da ta osoba opet bude na slobodi, da ne bude izolovana, iako se zna da ima teški psihički poremećaj koji manifestuje na krajnje agresivan način. Svi skupa su zakazali u tom procesu, takva osoba i takve osobe, sa takvim psihičkim poremećajem i sa takvim mentalnim nagonom ne bi mogle da se slobodno kreću, morali bi biti izolovani i u zdravstvenim ustanovama zatvorenog tipa”, poručio je Mektić.

Edin Gačić osumnjičen je za ubistvo policajca FUP-a Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina u večernjim satima 9. februara, a policija za njim traga od prošlog ponedjeljka zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica.

Gačić je prije ovih ubistava počinio još dva. On je 1998. godine ubio Ismeta Gunića, a 2002. i svoju majku.