Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić obišao migrantske porodice u prihvatnom centru Sedra

Ministar Mektic posjeta sedra

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić posjetio je danas Unsko-sanski kanton gdje je s predstavnicima lokalnih vlasti razgovarao o smještaju i zbrinjavanju migranata koji borave na ovom području, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom posjete, Mektić se sastao s ministrom unutrašnjih poslova USK Anelom Ramićem i v.d. policijskim komesarom Šerom Družićem s kojima je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i mjerama koje poduzimaju za očuvanje javnog reda i mira.

Ovom prilikom Mektić se zahvalio policiji USK na iskazanoj profesionalnosti i angažmanu u rješavanju migrantske situacije na području ovog kantona. Također, Mektić je posjetio Veliku Kladušu gdje je s članovima općinskog vijeća razgovarao o smještaju migranata koji se trenutno nalaze u šatorskom naselju u ovoj općini.

Zajedno sa šefom misije Međunarodne organizacije za migracije Peterom Van der Auweraertom, Mektić je obišao prihvatni centar Sedra kod Cazina gdje su trenutno smještene migrantske porodice sa djecom.

Od početka godine registriran je ulazak 11.376 migranata u Bosnu i Hercegovinu, čiji krajnji cilj su zemlje Zapadne Evrope i prema podacima sa terena većina njih je već napustila teritoriju BiH.