Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Politika smanjenja rizika od katastrofa državni prioritet

mektic ministar

Bosna i Hercegovina je opredijeljena da politika smanjenja rizika od katastrofa bude državni prioritet i prioritet lokalne zajednice, sa snažnom institucionalnom osnovom za njenu primjenu – kazao je danas ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji Platforme za smanjenje rizika od katastrofa Bosne i Hercegovine.

Konferenciju o temi “Požari” organizirali su Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine i UN.

Ministar Mektić je istakao da su požari vrlo važan segment, ako se ima u vidu činjenica da je u Procjeni ugroženosti Bosne i Hercegovine, rizik od požara u skali vrlo visoke vjerovatnoće te da su građani BiH bili svjedoci da se u novembru desilo nekoliko većih požara.

Podsjetio je da su na Svjetskoj konferenciji u Sendaiju, održanoj početkom godine, izneseni podaci da u vremenskom okviru od deset zadnjih godina katastrofe i dalje uzimaju veliki danak te da je više od 700 hiljada ljudi izgubilo živote, više od 1,4 miliona je povrijeđeno, a oko 23 miliona su ostala bez krova nad glavom, dok su ukupni ekonomski gubici bili više od 1,3 triliona dolara.

– Nažalost, izlaganje osoba i imovine u svim zemljama poraslo je brže nego što je ranjivost smanjena, stvarajući na taj način nove rizike i stalan porast gubitaka u katastrofama sa značajnim ekonomskim, socijalnim, zdravstvenim, kulturnim i ostalim uticajima na životnu sredinu, posebno na nivou lokalnih zajednica – pojasnio je Mektić.

Također je dodao da je Bosna i Hercegovina uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu stalnog foruma za razmjenu mišljenja, a radi iznalaženja najboljih rješenja za smanjenju rizika od katastrofa u svim područjima ljudskog djelovanja.

Zajedničko je shvatanje, dodao je Mektić, da napori radi smanjenja rizika katastrofa moraju biti sistematski integrirani u politiku, planove i programe za održivi razvoj i smanjenje siromaštva, te podržani putem bilateralne, regionalne i šire međunarodne saradnje i partnerstva.

– Stoga je pred svima nama veliki zadatak da uzajamnom saradnjom i pomoći pokušamo rizike od prirodnih ili drugih nesreća svesti na najmanju moguću mjeru, ali i biti u stanju pružiti brz i efikasan odgovor u slučaju da do njih dođe – istakao je.

Mektić smatra da je i ova konferencija još jedan korak u tom pravcu i da će donesene preporuke biti input za provođenje aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju spremnosti na odgovor u slučaju svih vrsta požara.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite BiH Fahrudin Solak očekuje da će održavanje konferencije pomoći iznalaženju određenih zakonskih rješenja.

Da bi se brže i lakše djelovalo u slučajevima katastrofe, dodao je Solak, potrebno je izmijeniti Zakon o zaštiti požara i vatrogasaca FBiH te Zakon o zaštiti i spašavanju FBiH.

Kao najveći problem naveo je lokalne zajednice koje nemaju sredstava da opremaju svoje vatrogasne strukture i kojima je potrebno nabaviti adekvatnu opremu.

Pomoćnik ministra sigurnosti BiH Samir Agić istakao je da BiH i dalje ima dva osnovna problema, a to su politički i funkcionalni.

– Neki koji nisu ni pročitali Ustav BiH pozivaju se na isključivu nadležnost koja ne postoji, a naročito ne u sistemu zaštite i spašavanja. Niko ne može biti isključivo nadležan, već samo isključivo odgovoran – pojasnio je Agić.

Smatra da su procedure u slučajevima katastrofa jako dobre, ali da se ne poštuju.

Na konferenciji se putem stručnih rasprava govorilo o požarima u BiH koji su u matrici rizika označeni vrlo visoke vjerovatnoće, a učesnici su razgovarali i o problemima i izazovima koje imaju nosioci strukture zaštite i spašavanju od požara.