Mektić: Radikalizam, ekstremizam i terorizam ključni izazovi za BiH

dragan mektic

Članovi Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i Potkomiteta za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO-a (PSNATO) tokom drugog dana posjete Bosni i Hercegovini razgovarali su danas u Sarajevu s bh. zvaničnicima o ključnim sigurnosnim izazovima i NATO integracionom procesu BiH.

Tokom sastanka, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić ocijenio je da su problemi radikalizma, nasilnog ekstremizma i terorizma ključni sigurnosni izazovi s kojima se BiH u ovom trenutku suočava.

On je upoznao NATO parlamentarce s činjenicom da je BiH izmjenama Krivičnog zakona učinila krivično kažnjivim učešće i podstrekivanje na učešće bh. državljana u paravojnim i terorističkim organizacijama na stranim ratištima, te naglasio da se takvi slučajevi procesuiraju.

Dodao je da državni pravosudni i policijski organi primjenjuju državnu strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja, osim mjera represije, uključuje i preventivne mjere za deradikalizaciju pojedinaca koje provode predstavnici vjerskih zajednica, obrazovnih institucija, organizacija civilnog društva i mediji.

Ministar Mektić istaknuo je da je BiH, uz podršku Evropske unije (EU) pokrenula i regionalnu inicijativu za borbu protiv terorizma i krijumčarenja oružja iz zemalja zapadnog Balkana s ciljem uspostavljanje regionalne baze podataka o osobama koje predstavljaju sigurnosnu prijetnju, stvaranje regionalne mreže tužilaca i istražnih timova, kao i mreže za okrivanje i presijecanje kanala za krijumčarenje oružja iz zemalja zapadnog Balkana.

Članovima Delegacije PSNATO-a obratio se i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za NATO integracioni proces BiH Mijo Krešić, koji je govorio o dosadašnjem procesu i perspektivama evroatlantskih integracija BiH, a sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSNATO Nikola Lovrinović.

Delegacija PSNATO-a, koja danas završava posjetu BiH, razgovarat će i s komandantima NATO-štaba u Sarajevu i snaga EUFOR-a, saopćeno je danas iz Sektora za odnose s javnošću Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.