Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić razgovarao sa zamjenicom ambasadora SAD Ellen Germain

BiH

Sastanak Mektic Germain

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa novoimenovanom zamjenicom ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u BiH Ellen Germain.

Istaknuto je da će se dosadašnja uspješna saradnja između Ministarstva sigurnosti BiH i Ambasade SAD u sigurnosnom sektoru nastaviti i ubuduće, te je razgovarano o konkretnim projektima za efikasniju razmjenu podataka.

Ministar Mektić je posebno istakao važnost saradnje u borbi protiv radikalizma i terorizma, pozitivno ocijenivši ostvarene rezultate u proteklom periodu i činjenicu da u protekle tri godine nije zabilježen nijedan teroristički incident.

-To smatram našim zajedničkim uspjehom – kazao je Mektić.

Postizanje boljih rezultata i stvaranje boljih uslova za život, kako u oblasti sigurnosti tako i ekonomije, koče loša politička situacija i odnosi, naglasio je Mektić, istakavši da političari vrlo često koriste nacionalističkiu pa i ratnohuškačku retoriku i širenjem straha i neizvjesnosti nastoje da pridobiju glasače.

– Rezultat je da sve više mladih ljudi napušta ove prostore, što je najgore što se moglo desiti, jer ubrzano ostajemo bez ljekara, inžinjera, zanatlija… – kazao je Mektić.

Također, podijelio je zabrinutost zbog saznanja o mogućim incidentima tokom predizborne kampanje na prostoru Republike Srpske, što bi moglo pogoršati sigurnosnu situaciju i utjecati na izborni proces, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.