Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: SIPA je ignorisala zahtjev za pomoć u Srebrenici

Ministar Mektić o Ibriću: Napadač nije evidentiran kao lice k

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH u vezi sa sigurnosnim aspektom komemoracije i dženaze u Potočarima i napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića, da se po ko zna koji put ispostavilo da u BiH ne funkcionira međuagencijska saradnja.

Naveo je da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela 23. juna uputila zahtjev SIPA-i za pomoć u vezi s komemoracijom u Potočarima.

– Tražili su da im SIPA pomogne u obezbjeđenju ove komemoracije, da im stavi na raspolaganje dva tima pripadnika Jedinice za specijalnu podršku sa službenim vozilima i policijskom opremom. Također, tražili su određen broj policijskih službenika koji bi bili angažovani prema ukazanoj potrebi za vršenje kontradiverzione zaštite, te da po vlastitoj procjeni angažuju dovoljan broj inspektora i krim-tehničara u Potočarima – kazao je Mektić.

Naveo je da je SIPA ignorisala ovaj zahtjev, te da “nikakav odgovor nije dostavila, niti uputila traženu pomoć”.

– Postavljam pitanje čemu služi specijalna jedinica SIPA-e za koju izdvajamo desetine i desetine miliona KM. Tvrdim, da je bila u rezervi negdje, tako specijalno opremljena, da bi to promijenilo čitav slijed i tok događaja na toj komemoraciji – kazao je Mektić.

Naveo je i to da Tužilaštvo do sada nije dobilo ni jednu informaciju o ovom događaju.

– Mi ćemo analizirati kompletnu ovu situaciju koja se dogodila. Ministarstvo sigurnosti će napraviti kompletnu analizu i ponudit ćemo je s određenim zaključcima Vijeću ministara na usvajanje – kazao je Mektić.

Činjenica je, dodao je on, da je bilo propusta i u samoj organizaciji komemorativnog skupa.

– Ne vidim razlog zašto je ta bina sa VIP ličnostima morala da bude duboko u masi. Nisu centralna figura te komemoracije i tog čitavog događaja bile VIP ličnosti i političari koji su došli – kazao je Mektić.

Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić je kazao da je otvorena istraga, te da postupajući tužilac radi u dijelu identificiranja osoba koje su počinile ovaj incident, te bacale određene predmete prema štićenoj ličnosti.

– Svi kapaciteti, koliko smo mogli čuti jutros od Državne agencije za istrage i zaštitu su stavljeni u funkciju – kazao je Vilić.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Vilić je kazao da je po Zakonu za osiguranje Memorijalnog centra Potočari-Srebrenica nadležna Direkcija za koordinaciju policijskih tijela.

– Mi taj objekat, imovnu, štitimo 365 dana u godini. Poduzete su sve mjere i radnje na osiguranju, ne samo premijera Vučića, nego na osiguranju svake delegacije koja je trebala da bude tu, na osiguranju svih koji su došli da ukopaju svoje najmilije. Morate znati da stopostotne sigurnosti nigdje u svijetu nema – kazao je Vilić.

Dodao je da se zbog toga prave planovi, analiziraju određene situacije i pripremaju rezervni planovi.

– Na žalost, u ovom slučaju smo morali pristupiti ovom drugom – kazao je Vilić.

Naveo je da je u jednom dijelu data podrška SIPA-e koja se odnosi na njihove istražitelje i eventualno neke situacije koje su iz njihove nadležnosti.

– Istražitelji koji su bili na licu mjesta su pokušali odmah da rade na identifikaciji tih lica – kazao je Vilić.

Dodao je da nije u potpunosti odbijen zahtjev, “jedan dio ljudi od strane SIPA-e je bio prisutan na terenu”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao da su imali najavu bezbjednosnih vlasti iz Srbije da će doći određen broj navijačkih skupina iz Srbije na ovaj komemorativni skup i “pretpostavlja se da bi oni mogli da budu na određen način prijetnja čitavom tom događaju”.

– Mi nismo imali spiskove tih osoba i ne znamo koliko je tih osoba ušlo. Ali činjenica da su bili prisutni i možda se može reći sada, a nije još uvijek nečim dokazano, da su oni počeli sa prvom provokacijom vezano za sve ovo što je uslijedilo u Srebrenici – kazao je Mektić.