Mektić: Situacija u BiH se drastično i značajno komplikuje

mektic pres544

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara BiH Dragan Mektić ocijenio je da se situacija u BiH drastično i značajno komplikuje, zbog onih koji pominju ratne opcije i ratnu retoriku.

“Mi smo prošli kroz strahote i učinićemo sve da zaštitimo ovaj narod”, rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu i poručio da rat i ratna politika neće proći.

On je upitao “eksperta za borbu protiv terorizma” Dževada Galijašević koji je najavio mogućnost rata na proljeće, kao i bivšeg komandanta Armije BiH Atifa Dudakovića koji je poručio mladima da kupuju ratne uniforme i šatore, da li oni poručuje mladima i investitorima da bježe iz BiH.

Mektić je pozvao Tužilaštvo BiH da Galijaševića i ostale koji najavljuju rat saslušaju, utvrde kako su došli do tih informacija i da ih procesuiraju, jer su to, tvrdi ministar bezbjednosti, izmišljotine.

On je pozvao građane da ne nasjedaju na, kako kaže, nacionalističku retoriku i provokacije.

Komentarišući sankcije SAD predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, Mektić je rekao da ne likuje i da nije sretan zbog toga, te da ne podržava uvođenje sankcija.

“Ali, kada je riječ o Miloradu Dodiku pitam se kako će nas on voditi u evropske integracije kada je na ‘crnoj listi’, a još će gore biti ako SAD predlože i drugim zemljama Evrope ovakve sankcije”, kaže Mektić.