Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić u Izraelu o borbi protiv terorizma

dragan-mektic-izrael

Bezbjednosne prijetnje sa kojima se suočava BiH, napori i aktivnosti koje preduzima u borbi protiv terorizma bile su teme o kojima je govorio ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić na Samitu o borbi protiv terorizma u Tel Avivu, koji se održava u organizaciji Međunarodnog instituta za borbu protiv terorizma, javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o konferenciji koja obilježava 15 godina godina međunarodne saradnje u borbi protiv terorizma, nakon što je ICT osnovan poslije terorističkog napada na SAD 11. septembra. Spada u najvažnije svjetske skupove koji se na interdisciplinaran način bave borbom protiv terorizma, a ove godine učešće je uzelo više od hilјadu eksperata iz 60 zemalјa.

Mektić je bio jedan od govornika na ovom Samitu, na kojem su učestvovali politički lideri, ugledne javne ličnosti, nosioci vlasti i eksperti iz svih dijelova svijeta. U svom obraćanju govorio je o fenomenu savremenog terorizma, uklјučujući definisanje, analize i razmatranje efikasnih strategija u borbi protiv terorizma.

Tokom boravka u Izraelu Mektić je održao i niz bilateralnih sastanaka. U Ministarstvu odbrane Izraela sinoć se sastao sa ministrom odbrane Države Izrael Avigdorom Libermanom. Razmijenjena su iskustva u borbi protiv terorizma te razgovarali o novim modalitetima saradnje između BiH i Izraela u oblasti bezbjednosti.

Sastanku su prisustvovali ambasador BiH u Izraelu Jelena Rajaković, savjetnik ministra Libermana Aleksandar Nikolić, šef kabineta ministra Mektića Igor Golijanin i Darko Trifunović, međunarodni ekspert za bezbjednost.

Takođe, Mektić se tokom boravka u Izraelu sastao i sa Anat Berko, članom Kneseta iz partije Likud, predsjednikom Svjetskog jevrejskog kongresa u Izraelu Omri Segelmenom i direktorom ICT u Izraelu Boaz Ganorom.

Mektić je na sastancima istakao dobru saradnju sa međunarodnim institucijama u rješavanju bezbjednosnih prijetnji i naglasio odlučnost BiH da se obračuna sa svim nelegalnim aktivnostima koje ugrožavaju zemlju, bezbjednost građana i doprinose stvaranju nesigurnog ekonomskog okruženja. Govorio je i o novim modalitetima i intenziviranju saradnje između BiH i Izraela.