Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Učiniću sve da odgovaraju svi koji su učestvovali u korupciji

dragan mektic

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine izjavio je danas u Banjaluci da će učiniti sve da odgovara svako ko je na bilo koji način učestvovao u korupciji i “ko nas je ojadio i doveo u ovakvu situaciju”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dokazano je da korupcija uništava društvo, državu, uništava i potkopava temelje države, a kad potkopate temelje posljedice su vam nezaposlenost, nemate dobro obrazovanje, zdravstvo, perspektivu – opšte siromašenje naroda. Politička korupcija je isključivo kriva za sve ovo u kojoj se mi krizi nalazimo. Moraju odgovarati pojedinci koji su nas doveli u ovu situaciju. Često me optužuju: otkud ti ministre pravo da nešto najavljuješ? Kao da trebamo mi da se krijemo i da tajno se borimo protiv korupcije”, kazao je Mektić i dodao da će se boriti jer ima obavezu da to uradi u ime svih obespravljenih ljudi.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi sa optužbama iz Vlade RS da je potpisom protokola o prekograničnom nadzoru između Savjeta ministara BiH i Vlade Crne Gore izvršio prenos nadležnosti Mektić tvrdi da prenosa nadležnosti nema.

“Protokol sa Crnom Gorom je 2013. godine, bivši saziv Savjeta ministara usvojio je i nacrt osnova za vođenje pregovora i izvještaj o pregovorima. Iste godine Predsjedništvo BiH kojim je predsjedavao Nebojša Radmanović je donijelo odluku o prihvatanju protokola i obvezalo ministra bezbjednosti da potpiše taj protokol. Šta sam ja trebao, da ne ispoštujem odluku Predsjedništva? Pa valjda su oni kao patriote u odnosu na nas izdajnike utvrđivali ima li povrede nacionalnog interesa”, kazao je Mektić.

Naglasio je da taj protokol ne prenosi nikakve nadležnosti već omogućuje da bh. policijske strukture mogu da odu u Crnu Goru i po istim ovlaštenjima koja ima crnogorska policija mogu vršiti određene istražne radnje, kao što i crnogorska policija može doći u BiH. Najava se vrši preko Direkcije za policijsku koordinaciju.

“Nisam to ovlaštenje dao Direkciji nego oni. Nije uzeta ni jedna nadležnost, izmišljaju konstruišu, da bi sakrili ogromnu korupciju i pljačku”, dodao je Mektić.