Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mektić: Zajednički tražiti rješenja u borbi protiv terorizma

BiH

mektic pres544

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas nije razmatralo Prijedlog odluke o uspostavljanju Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Ministarstvo sigurnosti BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je nakon sjednice podsjetio da je ta tačka skinuta i s prošlosedmične sjednice da bi ministri mogli dostaviti primjedbe koje bi analizirali radi ugradnje u odluku o tom koordinacionom tijelu.

– Dobio sam određeni broj primjedbi, sugestija, prijedloga, izmjena i nije bilo realno da to sve od jučer popodne sagledamo na kvalitetan, objektivan način. Zato sam zamolio i Vijeće ministara je prihvatilo da prolongiramo izjašnjavanje o odluci dok se ne analiziraju svi ti prijedlozi u smislu izmjena i dopuna prijedloga odluke – pojasnio je Mektić.

Također je kazao da se niko iz Republike Srpske, iz ministarstva ili od direktora policije, nije oglasio zvanično radi dostavljanja nekog prijedloga izmjena te odluke, te dodao da je dobio određene primjedbe iz ministarstava finansija i trezora, pravde i za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Na novinarsko pitanje zašto se oglušuje na primjedbe iz RS-a, odgovorio je da nije dobio konkretnu primjedbu od MUPRS-a.

– Generalno daju ocjenu da je to prenos nadležnosti. Neka kažu na šta se odnosi ta konkretna primjedba, odmah ću izbaciti ono što je prenos nadležnosti. Ali po mojoj ocjeni, procjeni, nema prenosa nadležnosti, to odgovorno tvrdim – istaknuo je ministar sigurnosti BiH.

Po njegovim riječima, s jedne strane imamo opću konstataciju, a s druge terorističke prijetnje.

– Globalno, regionalno u Evropi imamo terorističke prijetnje. Tražim samo i insistiram na tome da se napravi jedan mehanizam koordinacije, da svi zajedno sjednemo, razgovaramo o terorizmu, konstatujemo šta je problem terorizma i da zajedno tražimo određena rješenja u smislu borbe protiv terorizma – kazao je on.

Naglasio je da se on rukovodi interesima sigurnosti građana u ovoj državi, te dodao da se terorizam može dogoditi svaki dan, na bilo kom mjestu.

– Šta je sporno da sjedne grupa istražitelja, policajaca da razmjenjuju informacije u pogledu prijetnji terorizma i da zajedno rade na suzbijanju terorizma, svako u okviru svojih nadležnosti. To je samo stvar koordinacije i zajedničkog rada – zaključio je Mektić.