Mektić: Zatražena ispomoć policijskih službenika za istočnu granicu BiH

Sarajevo,BIH – 09.mart 2017:Press konferencija ministra sigurn

U novootvoreni prihvatni centar Ušivak kod Sarajeva već je smješteno 370 osoba, a sutra će biti stavljen u funkciju i prihvatni centar u krugu fabrike “Bira” u Bihaću rečeno je na današnjem sastanku u Sarajevu članova Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH razmatrali su danas aktuelnu migrantsku i sigurnosnu situaciju, te hitne mjera koje će se poduzimati u narednom periodu kako bi se smanjio priliv ilegalnih migranata i uspostavila bolja kontrola nad migrantima koji već borave u BiH.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je predsjedavao Operativnim štabom, kazao je da je zaštita granice najveći prioritet, te je zatraženo od sigurnosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi i najveći broj migranata.

Također, danas je razgovarano i o načinu kontrole migranata koji se nalaze u BiH kako bi se smanjio pritisak na Unsko-sanski kanton.

Današnjem sastanku prisustvovali su i policijski komesari iz Unsko-sanskog i Sarajevskog kantona, Mujo Koričić i Mevludin Halilović, koji su upoznali prisutne sa trenutnom sigurnosnom situacijom na području ovih kantona, te je razgovarano o zajedničkim mjerama koje će se poduzimati u narednom periodu.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić sastao i sa ambasadorom Hrvatske u BiH Ivanom Del Vechiom sa kojim je razgovarao o sigurnosnoj situaciji i saradnji između dvije države, posebno kada je u pitanju rješavanje migrantske situacije.

Mektić je upoznao ambasadora Del Vechia sa mjerama koje poduzimaju institucije i policijske agencije u BiH kako bi se smanjio ulazak ilegalnih migranata.

Istakao je da problem predstavlja propusnost i nepoštivanje sporazuma o readmisiji zemalja na migrantskoj ruti te da rješenje problema i zaustavljanje migrantskih tokova treba tražiti na nivou Evropske unije, s obzirom da migranti dolaze preko teritorije EU, odnosno Grčke i Bugarske, a također njihovo krajnje odredište su zemlje Zapadne Evrope.

Mektić jučer je o ovom pitanju razgovarao telefonom i sa ministrom unutrašnjih poslova Hrvatske Davorom Božinovićem.