Memić: Nismo zabrinuti, sarađivat ćemo sa Sebastianom Kurzom

BiH

sebastian-kurz112

Predsjednik Islamske zajednice Bošnjaka u Austriji Esad Memić kazao je da Bošnjaci nisu zabrinuti izbornim rezultatima u toj zemlji, odnosno pobjedom Sebastiana Kurza i njegove Narodne stranke (ÖVP), i činjenicom da je druga po snazi postala krajnje desna Slobodarska stranka (FPÖ).

Štaviše, najavljuju skore kontakte i buduću saradnju. Bošnjaci će, kao i do sada, mudro gratiti svoje odnose u Austriji.

– Bošnjaci i uopće muslimani su, prije svega, sretni da je konačno prošla izborna kampanja. Imamo rezultate kakve imamo. Mi čestitamo izbornom pobjedniku. Istina, tokom kampanje bilo je mnogo spominjanja islama i muslimana, kampanja se puno vodila i u vezi s migrantima. Nismo zabrinuti s izborim rezultatima. Čestitamo Sebastianu Kurzu na izbornoj pobjedi. Mi ćemo konstruktivno raditi i s budućim predstavnicima vlasti u Austriji. Austrija je pravna država i Bošnjaci mogu biti potpuno mirni. Mi čak imamo Bošnjaka koji su bili na listama nekoliko političkih partija. Pored integracije, dakle, mi želimo participaciju naših Bošnjaka u društvu Republike Austrije. Prema svim statistikama, Bošnjaci su najbolje integrirani migranti u društvo Austrije, kazao je Memić za portal INS.

Upitan da li brine zbog vala skretanja udesno u Austriji i Evropi uopće Memić ističe da ne znamo da li će Slobodarska partija uopće biti sastavni dio vlasti.

– Ako i bude, nemamo problem, i s njima ćemo uspostaviti saradnju i kontakt. Mi smo imali 2004. i 2005. godine, također, koaliciju SPÖ i FPÖ i, moram reći iskreno, nismo imali negativnih iskustava u odnosu prema Bošnjacima i uopće muslimanima. Znaju to i u BiH, teme uoči izbora često budu populističke, služe za mobiliziranje izbornog tijela. Ponavljam, mi nemamo nikakvih briga, uspostavit ćemo kontakte i sarađivati jer je Austrija jaka država, pravna država s demokratom tradicijom. Sa svim partijama ćemo uspostaviti kontakte i razgovore. Jer, oni koji su na vlasi ne predstavljaju samo svoju partiju već i sve građene pa i Bošnjake u Austriji, naglasio je Memić.

Naglašava da postoje i konkretni primjeri dobrog odnosa ÖVP, pa i FPÖ u prošlosti.

Podsjeća da su nedavno u Austriji rađena istraživanja o džamijama i njihovom doprinosu za integraciju u ovoj zemlji. Rezultate je predstavio državni ministar.

– Bošnjačke džamije su pohvaljene. Pored integracije Bošnjaka, pohvaljene su bošnjačke džamije koje doprinose boljoj integraciji Bošnjaka i drugih muslimana koji u njih dolaze, naglasio je Memić.