Senaidov odgovor

Memić o sređivanju građevinskih dozvola: Ja samo radim posao za koji sam izabran! (VIDEO)

memic

Sam snimak pokazuje čovjeka koji radi samo posao za koji je izabran i za koji je nadležan. Snimak koji ste vi prikazali produkt je neprimjerenog ponašanja koji će samo časnim ljudima pokazati zapravo vaše lice i namjere

Nakon što je Žurnal objavio video na kojem načelnik Općine Ilidža Senaid Memić sređuje građevinsku dozvolu umjesto reakcije nadležnih institucija reagovao je u svom stilu Senaid Memić, piše upravo Žurnal.

Na službenoj stranici Općine Ilidža objavljen je „odgovor načelnika Senaida Memića“ na video snimak objavljen na Žurnalu a na kojem načelnik Memić sređuje građevinsku dozvolu.

„Na tekst pod naslovom ‘Pogledajte kako Senaid Memić sređuje dozvolu’ objavljen na portalu ŽURNAL 24. jula 2020. reagirao je načelnik prof. dr. Senaid Memić. Evo šta im je odgovorio :

– Iskreni pozdravi za novinare Žurnala i ne mogu da ne primjetim koliko obezvrijeđujete novinarsku profesiju, toliko da graniči sa bijednim odnosom prema njoj. Primio sam vas na svom radnom mjestu i zaželio dobrodošlicu sa nijetom da se osjećate kao u svojoj kući, a vi ste takav odnos zloupotrijebili i pokazali sklonost ka splektarenju.

Sam snimak pokazuje čovjeka koji radi samo posao za koji je izabran i za koji je nadležan. Snimak koji ste vi prikazali produkt je neprimjerenog ponašanja koji će samo časnim ljudima pokazati zapravo vaše lice i namjere. Nažalost, novinarstvo takvog tipa nema ni trim etike, profesionalizma ni poštovanja. Nažalost. Općinski načelnik prof.dr. Senaid Memić“, navedeno je na zvaničnoj stranici Općine Ilidža.

U stilu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i načelnik Memić optužuje novinare za spletkarenje i navodi da je snimak „produkt neprimjerenog ponašanja“ novinara a ne načelnika. Senaid Memić smatra da je to što je pred kamerama Žurnala bez imalo ustručavanja „završavao papire“ za građevinsku dozvolu samo primjer čovjeka koji radi svoj posao.

Na isti način prije godinu dana i predsjednik SDA Bakir Izetbegović pravdao je Husu Ćesira nakon što je fizički napao fotografa Žurnala Adija Kebu. Podsjetit ćemo da je tada Bakir Izetbegović rekao da Ćesir nije napao čovjeka već kameru i da što se stranke tiče neće snositi nikakve posljedice.

„Naravno da ćemo mi osuditi svaki vid nasilja ali sad će tražiti da se čovjek isključuje iz stranke, da se sankcije i tako dalje. Kad novinari naprave sankcije i isključe iz udruženja novinara samo jednog takvog, koji je u ovoj državi haosa itekakog napravio u glavama ljudi, kojima istina nije sveta, koji uznemiravaju, koji u privatni život ljudi ulaze. Svi mi znamo kako to funkcioniše, kakvog su nam jada nanijeli. Kad oni jednog takvog isključe onda ćemo mi isključiti Husu Ćesira. Huso Ćesir je zaslužan čovjek bio je borac“, rekao je tada Bakir Izetbegović.

Na sličan način Bakir Izetbegović branio je i Asima Sarajlića nakon objave audio snimka razgovora tadašnjeg potpredsjednika SDA Asima Sarajlića sa stranačkim kolegama Sabahudinom Delalićem, Muhamedom Šehovićem te neimenovanim članom stranke. Snimak je objavio Semir Efendić, aktuelni načelnik sarajevske Općine Novi Grad kao dokaz o postojanju trgovine glasovima na izborima za predsjednika Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, gdje je Efendić bio protukandidat kasnije izabranom Fikretu Prevljaku.

Na snimku se čuje kako Asim Sarajlić, kao predsjednik Kadrovske komisije SDA obećava da će zaposliti suprugu delegatu ukoliko glasa za Prevljaka, odnosno protiv Efendića.

„Gospodin Sarajlić je čovjek koji je branio Bosnu i Hercegovinu. Dva puta teško ranjen. Dakle ne treba to izgubiti iz vida u ovom momentu kada je napravio ovakvu grešku“, rekao je tada Izetbegović.

Asim Sarajlić dao je ostavku na sve stranačke funkcije u SDA ali je ostao delegat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Iz Stranke demokratske akcije slično su reagovali i nakon hapšenja premijera Fadila Novalića zbog afere Respiratori. Bakir Izetbegović hapšenje SDA-ovog premijera nazvao je „udarom na Bošnjake“ i pozvao Tužilaštvo BiH da hitno izađe u javnost sa dokazima protiv Novalića.

„Siguran sam da nikakvih dokaza nema, da ih neće ni biti, i da se radi o nastavku udara na bošnjačke prvake koje je počelo imenovanjem Gordane Tadić na poziciju glavne tužiteljice Tužilaštva BiH i podizanjem niza optužnica protiv generala Armije Republike BiH“, kazao je tada Izetbegović.

Stoga apsolutno ne treba da iznenađuje izostanak reakcije na ponašanje načelnika Memića, koje je godinama tolerisano ne samo od strane SDA već i od nadležnih institucija. Besmisleno bi bilo i očekivati da Senaid Memić ostane bez mjesta ambasadora. Senaid Memić je ovu poziciju itekako zaslužio jer je izvrstan primjer političara koji svojim radom svakodnevno pokazuje kako zaista funkcioniše država BiH.

Pogledajte ponovo snimak uobičajenog radnog dana načelnika i ambasadora Memića: