Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Borba za istinu

Memić pisao Nelsonu, Larsonu i OHR-u: Pomozite Tužilaštvu BiH da riješi slučaj Dženana Memića

Sarajevo: Obitelj Memić predala zahtjev za smjenu glavne tužiteljice Sabine Sarajlije
02.02.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Obitelj Dzenana Memica i oni koji je podrzavaju okupili su se danas ispred Tuzilastva Kantona Sarajevo, gdje su predali zahtjev za smjenu glavne tuziteljice Sabine Sarajlije. Muriz Memic Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Dodaje da se od početka istrage Tužilaštva BiH o ometanju istrage ubistva na Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić vrši ogroman pritisak

Muriz Memić, otac mladića Dženana koji je prije pet godina ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima, obratio sa pismom ambasadoru SAD-a Ericu Nelsonu i OHR-u.

“Ja i moja porodica se pet godina grčevito ali časno i pošteno borimo za istinu i pravdu vezano za rasvjetljavanje ubistva moga sina Dženana Memića. Javnosti je poznato kroz šta smo sve prošli za ovih pet godina. Nakon dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu, kojima je utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije ni desila, Tužilaštvo BiH je, po našoj krivičnoj prijavi podnesenoj protiv 45 poznatih lica (tužilaca, policajaca, doktora, itd), i više nepoznatih lica, otvorilo istragu vezano za ometanje istrage ubistva našeg Dženana”, navodi se u pismu.

Dodaje da se od početka istrage Tužilaštva BiH o ometanju istrage ubistva na Tužilaštvo BiH i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić vrši ogroman pritisak.

“Niko nema pravo da zaustavi borbu za istinu i pravdu u slučaju Dženan Memić, ali i u svim drugim slučajevima. Molim Vas da poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da pokrenutom istragom utvrdi ko su ubice, kao i odgovornost onih koji su učestvovali u zataškavanju očiglednog ubistva i njihovih nalogodavaca”, kaže se u pismu Muriza Memića ambasadoru Nelsonu.

Dopis će biti upućen i savjetniku Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Ericu Larsonu.

Nakon što u javnom obraćanju na Facebooku pročitao pismo, Muriz Memić je poručio da je javnost uznimirena nakon hapšenja policajca Hasana Dupovca i oca Zije Mutapa.

“Narod je uz mene, javnost je uznemirena. Bez obzira na sve ako se nastave pritisci na Tužilaštvo, glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i tužioca Ćazima Hasanspahića bit ću primoran organizovati proteste”, zaključio je Muriz Memić u obraćanju.