Otac ubijenog Dženana Memića

U Kantonalnom tužilaštvu rade korumpirani tužioci, alkoholičari i prostitutke

muriz memic4533

“Sabina Sarajlija dobit ćeš pismeni moj zahtjev da me primiš i da ti kažem ko su ti tužioci i šta ti je Dalida ostavila u amanet. Povucite optužnicu još imate vremena, krajnje vam je vrijeme“

Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je održano ročište u slučaju protiv Ljube i Bekrije Seferovića koji se terete za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja u slučaju smrti Dženana Memića. Zbog protoka vremena više od 30 dana od prošlog ročišta, suđenje je krenulo ispočetka.

Prema presudi Vrhovnog suda FBiH koji je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u slučaju Seferovići, naloženo je novo timsko vještačenje po vještacima saobraćajne struke. Kako je pojasnio predsjedavajući Sudskog vijeća Igor Todorović u timsko vještačenje uključen je i vještak medicinske struke.

„Do danas Sud nije dobio taj nalaz, ali ga uskoro očekujemo. Dok ne dobijeno nalaz saslušat ćemo privilegovane svjedoke“, kazao je Todorović.

Privilegovani svjedoci su supruga Ljube Seferovića Vasvija Sejdović, te supruga Bekrije Seferovića Ana Rizvanović. Druga supruga Hadžija Hopić u međuvremenu je preminula. Kao svjedok bi se trebala pojaviti i Višnja Seferović, kćerka Ljube Seferovića. Prema zakonu njima je ostavljena mogućnost i da ne svjedoče.

Advokat optuženih Rusmir Karkin kazao je da ne vjeruje da je došlo do „otezanja vještačenja“.

„Ovo vještačenje koje je predloženo od strane suda je izuzetno komplikovano. Vrlo je bitno da se vještačenje uradi precizno jer je to krunski dokaz koji će sudu na kraju definitivno pokazati čitavu sliku ovog predmeta“, kazao je Karkin.

Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića razočaran je tokom cijelog slučaja, a postavio je i pitanje koliko će ovo još koštati građane.

„Ponovo je optužnicu čitao korumpirani tužilac Sead Kreštalica po nalogu Dalide Burzić. Šta je Dalida Burzić uradila, formirala lažnu optužnicu. Pozivam Sabinu Sarajlija da me primi da joj kažem da u Kantonalnom tužilaštvu rade korumpirani tužioci, alkoholičari i prostitutke. Ne mogu oni mene tri i po godine ubijati. Mene ne mogu potkupiti, ne mogu mi ruku zavrnuti. Ja idem do kraja“, kazao je Memić.

Govoreći o nalazu vještaka iz Banja Luke Memić je kazao da ima informaciju da „su iz VSTV-a pokušali utjecati na te ljude“.

„To je prijavljeno Državnom tužilaštvu i ono je na potezu. Dalida Burzić neću stati, nisam se umorio. Neka si sudija, neka te je tamo namjestio ko te namjestio ali ja idem do kraja. Ti si kriminalac, ti si korumpirana, zavrtila si čitav sistem i ovo ti neće proći. Moja je zadnja pored svih sudova na svijetu i ja ću odlučiti kako će biti. Neću stati, ja ću na kraju preuzeti pravdu u svoje ruke. Pozivam sve stručnjake da izračunaju koliko je koštala ova lažna optužnica koju je podiglo Kantonalno tužilaštvo. Sabina Sarajlija dobit ćeš pismeni moj zahtjev da me primiši i da ti kažem ko su ti tužioci i šta ti je Dalida ostavila u amanet. Povucite optužnicu još imate vremena, krajnje vam je vrijeme“, kazao je Memić.

Advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je da je ovo „farsa koja nažalost puno košta“.

„Neadekvatna istraga nikada nije urodila plodom. Nikada nije donijela dokaze koji mogu biti podloga za presudu kao rezultat pravičnog suđenja. Teško je shvatiti zašto sistem koji je očigledno kancerogen ne prihvata da se na vrijeme taj dio tkiva odstrani. Ovdje je na djelu organizirana grupa koja je rezultirala podizanjem ovakve kriminogene optužnice. Ne očekujemo ništa od nalaza vještaka saobraćajne struke. To je suvišan dokaz, princip glasi glasi „in dubio proreo“. Ovdje je više nego jasno da se ne radi o saobraćajnoj nesreći. A Zakon kaže kad postoji obična sumnja da se donosi oslobađajuća presuda. Ko god vještačio i koliko god puta to radio ovaj postupak će se okončati oslobađajućom presudom“, kazao je Feraget.

On je kazao da nije popularno komentirati postupke koji su u toku, ali je podsjetio da je Burzić 15. februara 2017. godine javno rekla da je Memić stradao u saobraćajnoj nesreći.

„Ja je već javno demantujem već nekoliko godina da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći, nego je Dženan Memić ubijen. Nije više problem reći ko je ubica to će reći pravosuđe. Ovdje je problem što će otkrivanjem tog ubistva i ubica pasti jedan veliki dio cijelog ovog sistema. To je ono što svi građani čekaju, čemu se svi nadamo i što će biti mala utjeha za porodicu Memić“, kazao je Feraget.

Advokat Feraget je kazao da je na potezu Državno tužilaštvo.

„Dokazujemo nešto što ne bismo ni trebali dokazivati. Povrede na Dženanu i oštećenja na kombiju nikako se ne mogu se dovesti u vezu. Ovdje trošimo novac da bismo opet donijeli oslobađajuću presudu i jasno je da je u pitanju krađa vremena“, kazao je Feraget dodavši da bi optužnica trebala biti povučena jer je zasnovana na lažnim dokazima.