vijećnik DF-a u OV Novi grad

Memišević: Ukinuti naplatu parkinga na garažama u Dobrinji i Vojničkom polju

memisevic1 (1)

Osim što me je strah, stidim se ući u lokalni Mercator na Vojničkom kojeg pljačkaju skoro svake sedmice

Mirza Memišević, vijećnik DF-a u Općinskom vijeću Novi Grad Sarajevo i predsjednik Općinskog odbora DF Novi Grad u razgovoru za Fokus govorio je o ponovnom aktueliziranju problema gradske deponije Smiljevići, koja se nalazi u Novom Gradu, stvarima koje bi doprinijeli poboljšanje sigurnosti u ovoj sarajevskoj općini, kao i drugim problemima koji opterećuju građane Općine Novi Grad Sarajevo.

Ovih dana ponovo se u javnosti govori o problemu deponije Smiljevići. Kako riješiti taj problem?

– Taj problem smo vratili u fokus javnosti najprije tematskom sjednicom Općinskog vijeća Novi Grad, a potom i sjednicom Skupštine KS. Cilj nam je bio da se o tom problemu govori u javnosti i da se tom vrstom pritiska poboljšaju uslovi rada deponije, a time i uslovi života građana u blizini deponije. Rješenje za deponiju je postupati kao u gradovima EU. Neophodno je povećati razdvajanje i reciklažu otpada koji se u EU koristi kao sirovina. To je složen u dugotrajan proces, posebno kod nas jer smo skloni komplikovanju i mnogo jednostavnijih stvari, ali što prije počnemo to će biti bolje. S tim ciljem smo pokrenuli ovu raspravu u javnosti putem Komisije za prostorno uređenje i zaštitu okoline Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo na čijem sam čelu i namjeravamo ovu temu održati u fokusu javnosti. Vrlo brzo ćemo posjetiti deponiju ukoliko nam dozvole i javnosti ćemo ponuditi informacije o tome šta smo zatekli.

Neki su mišljenja da je deponija starija od naselja u okolini, koja su nikla kao rezultat bespravne gradnje. Kakvo je vaše mišljenje o tome? I ko je uopšte odgovoran za bespravnu gradnju?

– Nikako ne treba zanemariti bespravnu gradnju, ali fokus bi trebao biti na trenutnom, zatečenom stanju. Rasprava o tome šta je starije deponija ili naselja ne doprinosi rješenju i podsjeća na raspravu o tome je li starije koka ili jaje. U konkretnom slučaju to smatram skretanjem pažnje sa stvarnog problema. Bez obzira na odgovornost za ekspanziju gradnje, koja se kao ping pong loptica prebacuje s jedne strane na drugu, ovaj problem mora biti riješen. U širem teorijskom smislu postoje dva načina, ukloniti naselja ili ukloniti deponiju, odnosno negativne posljedice koje zbog neadekvatnog i neodgovornog odlaganja deponija uzrokuje po zdravlje ljudi i štetno utiče na okolinu. Bespravna gradnja mora biti kažnjena i zaustavljena, ali naselja sigurno ne mogu biti uklonjena, zato moramo ukloniti negativne efekte deponije. Neka oni koji potiču ovu raspravu ponude rješenje, a ne samo besciljnu raspravu. Čak i kada bi uklonili naselja štetne posljedice ovakvog odlaganja otpada bi stigle u planski građena naselja Alipašino polje i Otoka jer se već sada povremeno smrad osjeti i u tim naseljima.

Memišević: Deponija Smiljevići zahtjeva hitno rješenje

Pokrenuli ste nekoliko inicijativa za rješavanje problema s kojima se građani svakodnevno susreću, od ukidanje naplate parkinga na gornjim etažama garaža u naseljima Dobrinja i Vojničko, izdvajanje više novca za rasvjetu i nadzorne kamere, direktan prenos sjednica Vijeća koji se realizuje preko web stranice Općine i njenog Youtube kanala. Među vašim inicijativama je i ona koja se tiče izgradnje garaže u naselju Alipašino polje. O kojoj je se tačno lokaciji radi?

– Kod Fahdove džamije. Doduše, tražio sam da to bude robotizovana garaža ali je ona skuplja od ove koja će se graditi, pa je to na neki način kompromis, da se gradi dvoetažna garaža. Očekujem da izvršna vlast bude ažurna, jer parking prostora već godinama nedostaje. Umjesto ulaganja u jedne te iste projekte svake godine, koji su rekreativnog karaktera smatram da je potrebnije i preče napraviti kanalizaciju i parkinge.

Da li će inicijativa o ukidanju naplate parkinga na garažama proći?

– Borićemo se. To je potrebno kako bi automobili bili sklonjeni s ulica i trotoara. Prije rata taj parking je bio besplatan, građen novcima građana i red je da im se vrati. Novac koji bi Rad izgubio na tome može se nadoknaditi postavljanjem reklamnih panoa na oštećene zidove garaža. Sramota je da ti zidovi nisu sanirani skoro tri decenije nakon rata. Druga opcija je da taj parking bude jeftiniji jer je taj prostor poluprazan na pojedinim garažama. Ovo ćemo tražiti i od naših kolega u Skupštini KS.

Rasvjeta na pojedinim parkinzima je već zamijenjena, ali kamera na parkinzima i raskrsnicama nema?

– Da. To je bio jedan od uslova da klub DF-a podrži Budžet Općine Novi Grad prošle godine. Razočarani smo što kamere još nisu postavljene, ali ponosni smo na novu rasvjetu. Nakon ubistva dvojice policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, tražili smo da se stepen sigurnosti poboljša. Ali, s obzirom na reakciju, čini se kako to nikog ne zanima. Zastrašujuće je da još nemamo ubicu ili ubice, da ne znamo ni ko su oni uopće. U isto vrijeme u zvaničnim informacijama policija nam kaže da je sigurnosna situacija zadovoljavajuća. Da pokušam prevesti, ubiju nam dvojicu policajaca i mi smo zadovoljni time?! Zadovoljni jer nisu napali stanicu policije i ubili više?! Osim što me je strah, stidim se ući u lokalni Mercator na Vojničkom kojeg pljačkaju skoro svake sedmice. Stidim se uposlenica tog Mercatora koje svaki put pitaju šta se dešava, hoće li se šta pokrenuti. Da li je sigurnosna situacija zadovoljavajuća za radnice tog Mercatora koje sa strahom provode vrijeme na svom radnom mjestu, zapitao se Memišević.