Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

dogovorena saradnja

Memorandum o razumijevanju o tehničkoj saradnji između BiH i Nizozemske

bevanda

Saradnja će biti koordinirana s radom EU-a, međunarodnih finansijskih institucija i drugih (bilateralnih) donatora

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasador Kraljevine Nizozemske Reinout Vos sastali su se jutros kako bi potpisali Memorandum o razumijevanju između Ministarstva finansija Kraljevine Nizozemske i Ministarstva finansija i trezora Bosne i Hercegovine, što će omogućiti nastavak tehničke saradnje oba ministarstva. Saradnja će se odvijati u okviru programa izborne jedinice nizozemskog Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija Kraljevine Nizozemske ima bliske odnose sa svojim kolegama u zemljama koje dijele nizozemsku konstituencu (izbornu grupu) u MMF-u, Svjetskoj banci i EBRD-u. Ovaj posebni odnos temelj je programa konstituence, kroz koji Ministarstvo nudi svoju pomoć kako bi pružilo kolegama i povezanim organizacijama u njihovom razvoju i reformama, ako se to od njih zatraži.

Program izborne jedinice ima za cilj pomoći ministarstvima finansija i povezanim organizacijama u zemljama konstituence u postizanju (ili promicanju svijesti o) evropskim i međunarodnim standardima u području transparentnih i snažnih javnih finansija. Nizozemske najbolje prakse mogu biti od značaja za postizanje tog cilja.

Saradnja se temelji na zahtjevu Ministarstva finansija i trezora BiH i učiniti će dostupnim nizozemsko znanje, te razmjenu znanja i iskustava između nizozemskih i bosanskih kolega.

Saradnja će biti koordinirana s radom EU-a, međunarodnih finansijskih institucija i drugih (bilateralnih) donatora.