BiH

najviše iz sarajeva i zenice

Memorijalni centar u Potočarima ove godine posjetilo više od 1.200 učenika

12/10/2021
Foto: Fena

Memorijalni centar nastoji obogatiti svoje sadržaje za sve uzraste te na različite načine, kroz izložbe i svjedočenja, približiti istinu mladim naraštajima u BiH

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari ove godine je posjetilo više od 1.200 osnovaca i srednjoškolaca iz BiH, a od toga je bilo hiljadu osnovaca (deveti razredi) iz Sarajeva, Zenice, Maglaja, Janje, Ilijaša, Visokog i Živinica te više od 200 srednjoškolaca.

Glasnogovornica Memorijalnog centra u Potočarima Almasa Salihović kaže da su zabilježili najviše posjeta učenika iz Sarajeva i Zenice.

– U organizovanim posjetama obično nam dolaze osnovci i srednjoškolci sa svojim nastavnicima i profesorima. Ne možemo izdvajati posjetitelje, ali svakako najviše smo počašćeni školskim posjetama, jer to su generacije rođene nakon ratnih zbivanja i veoma malo znaju o dešavanjima ovdje, a u nastavnom planu i programu nema mnogo prostora za detaljnije učenje o tome. Stoga, dolazak na ovo mjesto, u Memorijalni centar gdje je počinjen genocid, i gdje će učenici dobiti kvalitetan historijski čas i sami pokušati stvoriti sliku o onome što se dogodilo 1995., izuzetno je važno – naglasila je Salihović.

Memorijalni centar, kako je dodala, nastoji obogatiti svoje sadržaje za sve uzraste te na različite načine, kroz izložbe i svjedočenja, približiti istinu mladim naraštajima u BiH.

-To nam je iznimno važno za budućnost kakvoj se nadamo – budućnost bez konflikata, predrasuda i mržnje – istakla je Salihović.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.