Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angela Merkel u četvrtak u BiH: Sastanak sa Zvizdićem i posjeta “Galeriji 11/07/95”

BiH

Crisis meeting in Paris between French President and German Chancellor

Njemačka kancelarka Angela Merkel, koja u četvrtak, 9. jula, dolazi u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, bit će svečano dočekana u Sarajevu, uz najviše državne i vojne počasti.

Kancelarka Merkel i delegacija Savezne Republike Njemačke sastat će se s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem i delegacijom Vijeća ministara BiH.

Ranije je kancelarka Merkel poručila domaćinima da je, i pored poteškoća koje postoje, primjetan napredak Bosne i Hercegovine na putu evropskih integracija i da postoje dobre šanse da se BiH priključi Evropskoj uniji (EU).

Za predsjedavajućeg Zvizdića poruka Merkelove predstavlja izuzetno pozitivan signal i ohrabrujuću i podsticajnu poruku za sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da se još aktivnije posvete realizaciji ključnih prioriteta, a to su: evropske integracije, ekonomski razvoj i vladavina prava, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tokom boravka u BiH njemačka kancelarka će sa Zvizdićem posjetiti “Galeriju 11/07/95”. Riječ je o prvoj memorijalnoj galeriji u BiH, izložbenom prostoru kojem je cilj očuvati sjećanja na tragediju Srebrenice i 8.372 osobe tragično stradale u srebreničkom genocidu.

Nakon ove posjete predsjedavajući Zvizdić obratit će se medijima, a fotografije s ovog susreta bit će dostupne javnosti.