Meron: Presude ne liječe rane nakon zločina

BiH

meron

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron je na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici podsjetio na sudsku presudu generalu Radislavu Krstiću u Haškom tribunalu kada su zločini u Srebrenici prvi put nazvani genocidom, javlja Anadolu Agency (AA).

Pročitao je neke odlomke iz presude kada su ubijanja u Srebrenici nazvana genocidom.

“Zločin genocida se izdvaja po tome što je posebno sramotan. To je zločin protiv cijelog čovječanstva, a ne samo protiv bosanskih muslimana u Srebrenici”, rekao je Meron.

Naglasio je da su snage bosanskih Srba na sistematski način ubijale nevine muslimane i počinile genocid u Srebrenici.

“Nastojeći uništiti dio bosanskih muslimana, snage bosanskih Srba su počinile genocid, odredili su ih za uništenje i smišljeno ih ubijali na osnovu njihovog identiteta i pripadnosti. Znali su da će zlo koje su počinili ostati trajna rana za bosanske muslimane”, kazao je Meron okupljenima.

Na kraju je istakao da se svi pojedinci u društvu moraju posvetiti pomirenju kako bi se izgradilo mirnije i sigurnije društvo u Bosni i Hercegovini.

“Sudske presude ne liječe duboke rane zločina, kao što je ovaj počinjen u Srebrenici, i ne vode pomirenju. Članovi zajednice, vjerske vođe i pojedinci, na njima je obaveza da smognu snage i povedu svoje zajednice ka pomirenju”, rekao je Meron.