Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mesić: Hrvatska nije u opasnosti zbog presude šestorci

BiH

mesic

Hrvatska nije u opasnosti zbog presude šestorci iz HVO-a, bez obzira kakva će ona biti, kazao je bivši predsjednik te zemlje Stjepan Mesić.

Mesić nije želio komentirati presudu, jer to nikada nije unaprijed radio.

– Ne volim komentirati presude koje nisu donesene iako su već napisane – rekao je.

No, komentirao jeste doživotnu zatvorsku kaznu ratnom zločincu Ratku Mladiću, kazavši kako ipak pravda za Hrvatsku nije zadovoljena.

– Doživotna kazna je nešto što je jedino moglo biti pravedno jer je on jedan od glavnih krivaca za genocid na području Bosne, ali i Hrvatske. Za Hrvatsku, nažalost, nema presude, i pravda za Hrvatsku nije zadovoljena. Za ono što je učinjeno u Škabrnji je on glavni odgovorni i provodio je zločine na područuju Dalmacije – mišljenja je Mesić.

Tvrdi da je skandalozno kako su Vučić i Dodik reagirali na presudu.

– Srbija nije prošla katarzu, a pogotovo RS na čelu čije države je neko ko ne priznaje državu u kojoj je na visokoj dužnosti. Tu bi međunarodna zajednica trebala djelovati i da oni koji ne priznaju BIH, ne mogu biti u nijednoj instituciji te države. To bi trebalo dati veći utjecaj međunarodnoj zajednici kao što je imala nekada. Skandalozno je da su ratni zločinci u Srbiji heroji, umjesto da imaju status ratnog zločinca – dodao je Mesić.

Na pitanje da da potpunu ocjenu rada Haškog suda, istakao je da on nije do kraja odradio svoj posao.

– Ono što je Haški sud trebao, nije napravio do kraja, ali imao je okvire u kojima je morao djelovati. Trebao je do kraja rasvijetliti zločine i zločince. Nije smio politizirati, ali je toga bilo. Neosporno je da se Hrvatska branila, ona prema Srbiji nije ispalila niti jedan metak. Prema nekim presudama, ostaje jedna sumnja da je bilo tog balansiranja izmedu uloge Hrvatske kao napadnute države i Srbije kao agresora. Ali, apsolutno je bilo potrebno imati takav sud jer niti jedno domaće pravosude nije imalo snage tada suditi svojim ratnim zločincima – dodao je Mesić.