Mesić: Raspad BiH doveo bi do stvaranja islamske državice

BiH

stjepan_mesic

Međunarodna zajednica trebala bi sama poraditi na izmjeni Dejtonskog sporazuma kojim je zaustavljen rat u BiH, kako bi ta zemlja profunkcionirala kao država, jer to nisu u stanju činiti političari u BiH, rekao je u razgovoru za Siol.net, portal Slovenskog telekoma, bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić, prenijela je HINA.

Po njegovim riječima, političari u BiH ni danas ne shvaćaju da se BiH ne može “razbiti” i da bi Dayton trebalo dograditi kroz zakone i ustanove u BiH.

– Međunarodnoj zajednici sad je najlakše reći neka se odgovorni u BiH o tome sami dogovore. No, dogovor među njima nije moguć – bio bi moguć samo da nije bilo rata – kazao je Mesić.

On dodaje da bi sada, 20 godina nakon što je Dajtonski sporazum potpisan, inicijativu trebala preuzeti međunarodna zajednica, a posebno EU, te inzistirati na promjeni Daytona kako bi BiH profunkcionirala i uklopila se u standarde Evropske unije.

Mesić je rekao da nije za osnivanje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH nego za ustavno ukidanje sadašnja dva, i Republike Srpske i Federacije BiH.

Po njegovu bi mišljenju raspad BiH izazvao nestabilnost u regiji, pa bi po novom ustavu BiH trebala biti država građana koja bi zaštitu konstitutivnih naroda štitila preko drugog doma parlamenta.

– Bosna i Hercegovina mora početi djelovati kao država jer sad su tamo i oni koji bi je htjeli razbiti – kaže Mesić, te dodaje da bi raspad BiH i njena podjela doveli do stvaranja “islamske državice u neprijateljskom okruženju”.

A takva bi se državica mogla održati samo uz pomoć fundamentalističkih islamističkih režima. To je situacija koju ne želi niko, kazao je Mesić u razgovoru za slovenski portal Siol.net.