Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

100 godina Jugoslavije

Mesić: Rekao sam Genscheru da će se i Srbija kupati u krvi

mesic333

Mesić je, kao predsjednik Predsjedništva SFRJ, nakon rata u Sloveniji, otišao tajno u Njemačku

Velika je opasnost ako mi, sadašnja generacija, ne uspijemo zaustaviti ovo profašističko divljanje i pokušaje da se revidira povijest, tako da pobijednici budu poraženi, a poraženi iz Drugog svjetskog rata da budu pobijednici, rekao je u serijalu Radio Slobodne Evrope “100 godina Jugoslavije” Stjepan Mesić, posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ.

Između ostalog govori o susretu Miloševića i Tuđmana u Karađorđevu 1991., zatim da je imao osobu od povjerenja koja mu je javljala informacije o sjednicima krnjeg Predsjedništva SFRJ, uključujući i odgovor generala Veljka Kadijevića na pitanje Slobodana Miloševića zašto JNA ne nastavi ofanzivu ka Zagrebu nakon pada Vukovara.

Mesić je, kao predsjednik Predsjedništva SFRJ, nakon rata u Sloveniji, otišao tajno u Njemačku na razgovore sa šefom njene diplomatije Hans-Dietrichom Genscherom.

“Ja sam mu objasnio da će rat u Sloveniji biti kratak, da će biti krvav u Hrvatskoj, da će biti brutalan u Bosni i Hercegovini, a da će se na kraju i Srbija kupati u krvi. On je mene malo gledao, pa je na njemačkom pitao ovog mog prijatelja Božu Dimnika: ‘jel se on to šali ili stvarno misli tako'”, ističe Mesić koji je kasnije u dva mandata bio predsjednik Republike Hrvatske.

Nerealna očekivanja Hrvata od Kraljevine SHS

RSE: Da li uzroci raspada Jugoslavije prije 27 godina sežu do samog njenog osnivanja, odnosno različita očekivanja i interesi, prije svega Srba, Hrvata i Slovenaca?

Mesić: Pa, mi znamo aktivnosti onog Jugoslavenskog odbora koji je nakon propasti austrougarske monarhije najviše instistirao da se formira jedna država južnih Slavena u koju bi ušli ne samo teritorije koje su bile naseljene Slavenima, nego i drugima kao sto su Albanci. Glavni cilj je bio da se napravi protuteža austrijskim pretenzijama – možemo reći i ugarskim i talijanskim. Dakle, Jugoslavija je stvorena od dijelova država koji nikad do tada nisu bili u jednoj zajednici. Ona je stvorena kao unitarna država i to je bio najveći problem, najveća tragedija, jer je kao kao takva odmah bila osuđena na svoje nestajanje. Da je stvorena konfederacija, da je data samostalnost svim državama na prostoru bivše Jugoslavije, možda bi se ta organizacija bolje i duže održala. Ovako je imala odmah jedno zrno nesuglasja koje se kasnije sve više širilo.